Kakapo soví

01. července

Záběry na v zajetí oschovaná mláďata kakapa sovího - jednoho z nejvzácnějších papoušků na světě, který přežívá na několika ostrovech Nového Zélandu.

Dosahuje výšky kolem 60 centimetrů, váhy až 4 kg, takže je největším a nejtěžším papouškem na světě, a neumí létat. Jeho obličej připomíná sovu, a jako sova se také vyznačuje noční aktivitou (kākāpō v řeči původních obyvatel, Maorů, znamená noční papoušek). Mohou se prý dožívat až 100 let.

dysi obývaly Nový Zéland tisíce papoušků sovích. Poté, co přišli Maorové se psy a krysami a několik století po nich evropští kolonisté přivezli další savčí predátory, začal se počet kakapů rychle snižovat. V 70. letech 20. století začalo pátrání po těch, co přežili – šlo o nejnákladnější expedice v historii ochrany ptactva. Vypátralo se posledních cca 100–200 jedinců na Stewartově ostrově. Část z nich byla postupně přestěhována na 3 ostrovy bez predátorů.

9.5 /10

košík

Zhlédnuto: 13 978x Hodnocení: 9.5/10 Komentářů: 18 Kategorie: příroda

Značky: nový zéland , pták , papoušek , mládě

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Doporučuju přečíst Ještě je můžeme vidět od Douglase Adamse... Tam se o Kakapovi taky docela pěkně povídá 😉
se nedivím, že se jejich počet snižuje, jsou úplně k sežrání 😃 třeba s tatarkou
obličej?
Ta jsou oschovaná, ta mají obličej.
cením přestšhování
Tyhle kakapo soví mají větší cenu, než všichni negři, čmoudi, cikáni, muslimáci, liberálové, zelení, piráti, levičáci, komunisti a žluťáci. Kdybych vybíral, koho zachránit, tak neváhám ani chvíli. Papoušky zachránit a zbytek naházet do pece.
Vypadá jak ta zelená kuželka z Upířího hradu...
Jmenovat se Kakapo tak taky radši vymřu
celkom sukatelne
docela podel byt ptakem a neumet letat to je jak ryba co neumi plavat 😃
to je hovno. Na NZ se vyskytuje i netopejr, co neumí létat. Tahá ty velký křídla po zemi jak čůrák
Netopýr jedné mojí kámošky to má podobně.. ☺
Jsi zabiják! 😃 Nehledej si kamarádky v domově důchodců 😃
no vono to někdy je bohužel i na mladych...sice tu určitě uslyšim zase že to nema nic společnyho stim jak moc šuka atd...ale někdy si myslim že má a dost 😃