Karma pro drzého chodce

14. září
7.3 /10

VOSIČKA

Zhlédnuto: 5 195x Hodnocení: 7.3/10 Komentářů: 13 Kategorie: video

Značky: karma , chodec , pád , blbec , lano

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Dneska jsem odbocoval vpravo a vlitla mi tam kunda na prechod na kole. Tesne mi minula prdel auta a jeste se rozcilovala, ze snad mela mit prednost, ci co. Pica jedna zasrana.
Bohužel standard.
Neviem ako u vas, ale u nas plati vyhlaska, ze vodic pri odbocovani doprava, musi dat prednost cyklistovi, ktory ide rovno.
U nas mame zakon, ktery rika, ze cyklista nema na prechodu pro chodce co delat.
Můžu poprosit o odkaz? Nemůžu ten paragraf najít.
Tady to mas i s vykladem, pokud nerozumis z.c. 361/2000 Sb. K tomu si muzes vyhledat nalezy NSS pro ty, kteri netusi, co to chodnik je. https://www.repy.cz/zivot-v-repich/zivot-v-mestske-casti/doprava/cyklistika/muze-jet-cyklista-po-chodniku
Jeden z vykladu NSS: I přesto, že obecně může cyklista přechod pro chodce překonat i bez toho, aby musel sesednout z kola, je nutné si uvědomit jednu důležitou věc: v dané situaci cyklista nemá stejnou přednost jako chodec. „Cyklista jedoucí na kole je z pohledu zákona vnímán jako řidič, rovnoprávný s řidičem motorového vozidla. Jelikož při přejíždění přechodu pro chodce vjíždí do vozovky z místa mimo pozemní komunikaci, musí dát na přechodu bez světelné signalizace přednost v jízdě ostatním řidičům,“
No tak to ví snad každý kdo má řidičák, že při vyjíždění vozidla, a cyklista je řidič bezmotorového vozidla, že při vyjíždění vozidla z místa mimo komunikaci na komunikaci musí dávat přednost těm kdo se pohybují po komunikaci. A to platí v kterémkoliv místě, včetně místa kde je přechod pro chodce. Protože pro cyklistu jako by tam ten přechod nebyl, není pro něj určený. Mě zajímal odkaz na část zákona kde se píše že cyklista nemá co dělat na přechodu. A to evidentně nemáš, dáváš sem odkazy na nějaké články které to rozebírají.
Chjo, nevedel jsem, ze jsi tak hloupy. Samozrejme, ze po chodniku muze jet uplne kdokoli, klidne i motorkar, bruslar, skateboardista, cyklista, nebo treba ridic BVP, pokud tim neohrozi ostatni chodce. On to zakon nezakazuje, nicmene, dle NSS se za bezpecnou rychlost na chodniku povazuje max 20 km/h. V pripade prejeti cyklisty po prechodu je pak situace jasna - jiny ucastnik jedouci po silnici ma prednost. I ten chodec ano. Cyklista ne. Takze toceni se na zakone je slovickareni, ktere nic nemeni na podstate. Takze jeste jednou pro hloupe a natvrdle - v Cesku mame zakon, ktery jasne stanovi, ze cyklista na prechodu pro chodce nema prednost pred ostatnimi ucastniky silnicniho provozu.
Jo, a jeste doporucuju §53 odst. 2 Zak. c. 361/2000 Sb. ve smyslu novelizovaneho zneni od 1.7.2024. Takze s tim BVP na chodnik nesmim. A cyklista taky ne. Sorry jako.
Jasně. A tím užitím chodníku se myslí užití ve smyslu liniové jízdy. Normálně přes něj mohu přejíždět a jinak se tak vyskytovat, obdobně jak se může přejíždět tramvajový pás nebo vyhrazený pruh při přejíždění nebo objíždění překážky. Jinak by statisíce lidí měli problém dostat se ze silnice do garáže. Takže pokud se objeví cyklista na chodníku, není to absolutně tabu, pokud třeba přejíždí od někud někam a nemůže jinak. Nesmí jej ovšem užít liniově.
Samozrejme. A prechod pro chodce dtto. Inu, evidentne nekomu dosla trpelivost a soupl to do zakona. Kdyz mezi lidmi nefunguje slusnost, nastoupi zakon. Kolikrat ja uz jsem tohle zazil. Kdyz se jeste na maly motorce jezdilo bez helmy, mimo obec v aute bez pasu, v noci v obci bez omezeni rychlosti, skakat na padaku dalo vsude, potapet taky,... nojo, no.
...v obci bez pasu... oprava. Mimo obec to nepamatuju.