Krymská jaderná elektrárna

27. března

KRYM: Pár snímků z oblasti opuštěné Krymské jaderné elektrárny, která byla rozestavěná, ale nikdy nedokončená. Nachází se severně od Aktašského jezera u města Ščolkine v Autonomní republice Krym. Je zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdražší nedokončená stavba světa. Stavba stála půl miliardy sovětských rublů plus čtvrt miliardy v nepoužitém materiálu uskladněném na stavbě. V přepočtu na dnešní kurz ruského rublu by šlo o desítky miliard.

 

Stavba začala v roce 1976 v době budování jaderných elektráren jako symbolů pokroku po celém Sovětském svazu. Nedaleko od elektrárny o dva roky později bylo postaveno město Ščolkine, kde byli ubytováni dělníci pracující na stavbě elektrárny. Stavba se táhla a postupovala jen pomalu. Po černobylské havárii byly zpřísněny kontroly a následná inspekce roku 1987 shledala, že elektrárna stojí na půdě, která je kvůli blízké přítomnosti slaného Aktašského jezera nestabilní. Výstavba elektrárny proto byla ukončena, první reaktor byl v té době dostavěn na 80 procent, druhý na 18. Po několika letech politických diskusí bylo v roce 1989 definitivně rozhodnuto elektrárnu nedostavět.

Na stavbě byl použit pro instalaci vnitřních částí reaktorových bloků jeřáb dánské výroby. Na stavbě zůstal opuštěn do roku 2003, kdy byl prodán ukrajinskou vládou za 310 tisíc hřiven.

Elektrárna je dnes zcela přístupná a nehlídaná. I proto, že leží nedaleko mořského pobřeží a turistických kapacit, slouží jako turistický cíl. Od ruské anexe Krymu ale turistů ubývá. V druhé polovině 90. let se zde konalo několik ročníků známého ukrajinského festivalu elektronické hudby KaZantip.

9.3 /10

košík

Zhlédnuto: 24 187x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 57 Kategorie: galerie

Značky: ukrajina , stavba , jaderná elektrárna , fotografie , evropa , krym , průmysl , elektrárna

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Podle topologie hádám VVER-1000?
Tohle je ta štětka z fotek. https://www.instagram.com/siarova_crimea/
pěkná čubička z instagramu
Pekna baba, zcestovana podla fotiek a snad nebude uplne blba
hmmm, a kdopak jí to cestování asi platí ? 🤔😏
Na co sáhnou Rusáci to zkurvěj.
Dle této teorie musel být tvůj otec Rusák. 😃
Hrabě, občás vaše komentáře mi zavádí břišní bolesti.
Počkat, takže krym patřil ukrajině několik desítek let a nebyli schopni ho dostavět ? Tak tady to máte, Ukrajina na krymu jen parazitovala. Tak tady to máte. Jinak solidní devěnka.
Byl to tehdy Sovětský svaz, kdy nad vším vladnula centrála z Moskvy.
Ukrajina smeruj teraz este do horsich sraciek!!! PS: Pre primitivne neo-liberalne zapredane proamericke duhove buzny!!! - Krym ako sucast Ruska a legitimne a slobodne referendum uznali aj sudne dvory a rady sudcov a prokuratorov po celom svete! O tom sa ale v nedozviete vo vasich mediach..... ovce prijebane!!!
Cože? To je prdel.
Doufám, že je to nějakej sofistikovanej humour, páč jinak by to znamenalo že máš v hlavě reaktor dokončenej taky jen na 18%.
Výstavba elektrárny byla zastavena kvůli nestabilitě podloží. Myslíš že za několik desítek let co patřilo podloží ukrajině se stabilizovalo?
Môžeš teda doložiť, ktoré súdne dvory a rady sudcov referendum uznali? Pretože pokiaľ viem tak ani samotná Ukrajina referendum nepovolila, a anexia Krymu bola odsúdená ako rezolúciou OSN tak aj EÚ. Predpokladám, že budeš opäť chcieť zdroje tak nech sa páči: https://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/68/262 a EU tu: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-Homepage/37464/eu-non-recognition-policy-crimea-and-sevastopol-fact-sheet_en
A prikladám aj mapku, s tým ktorý štát má aký k anexii Krymu postoj prikladám aj mapku, ktoré štáty majú k tomu aký postoj https://en.wikipedia.org/wiki/File:Crimea_reaction_clean.svg skús teda aspoň raz kutlivovanie, bez ako verklík opakujúceho sa nadávania všetkým do dúhových buzien, komolenia nickov do nadáviek svoje tvrdenie podložiť.
Ty jsi píča až to duní 😀😀 tobě asi taky jede mozek jen na 18%
Tebe to jeste nepreslo? Ovce co tady porad dokola papouskuje stejnou naucenou propagandu budes zjevne ty. Umis taky vymyslet i jine nadavky, nebo na to tva inteligence nestaci? Uz jsem ti posledne jako rodilej Rus psal, ze je mnoho veci, ktere jsou uplne jinak nez si myslis.
to máš stejné jako Golany.... jejich okupaci a anexi taky nikdo neuznává kromu usa, to nemá cenu řešit taková hovna, prostě právo silněšího a na OSN sere pes 🙂
To bola reakcia na toho mysľou prostého proruského pritakávača, ktorý napísal citujem "Krym ako sucast Ruska a legitimne a slobodne referendum uznali aj sudne dvory a rady sudcov a prokuratorov po celom svete". Nech teda nestrieľa do vetra a podloží svoje tvrdenie.
to si s tymi odkazmi robis picu, hejze!? Jasne, ze EU, NATO, OSN, USA nikdy uz len z principu neuznaju slobodne oddelenie Krymu, lebo NATO a hlavne USA malo naprojektovane stavanie vojenskej zakladne nedaleko Sevastopolu! Myslis, ze zeriem seno ako vy pojebane buzny??? O chvilu uvidite, ako vas Caputovci ojebali.... vsetkych ojebali!!! Hlupi slovaci boli a aj ostanu....
tu čítaj piča... prvy clanok co mi vygooglil ujo google https://www.euportal.cz/Articles/17991-cerne-na-bilem-pripojeni-krymu-k-rusku-je-pry-legalni-a-v-souladu-s-ukrajinskou-ustavou.aspx
A Rusko nie je členom OSN, alebo ako je to v tvojom imaginárnom svete? Takže nevieš podať žiadne dôkazy podložiace tvoje tvrdenie, ako Krym uznali súdne dvory po "celom svete"? Hmm ako som čakal viac netreba. Jasné samozrejme všetci nás ojebú len Rusko nás spasí? Sa spamätaj. Fakt ťažko uveriť, že takýto jedinci skutočne existujú. Zvlášť vtipne to znie od človeka čo si do profilu napíše, že by fajčil Putinovi kokot od rána do večera.
Aha a ten článok má teda podľa teba dokazovať, že ho uznali "po celom svete" ? Hmm máš trošku skreslené videnie, čo je to celý svet.
šlo to napsat i jinak ale v podstatě máš pravdu kdo chtěl k rusum ten teď žije na krymu kdo nechtel.. tak těch už moc neni 😉 ne jen prdel kdo nechtěl zustat na Krymu po připojení k Rusku tak odjel na Ukrainu nebo do Čech
to už si děláš, dědo, srandu, ne? nebo si vem na ty letopočty brejle.
nějaké pochybné sdružení právníků není soud, srandisto.
On to jinak napsat neumí, protože je to primitvní hulvát. Když to napíšu jeho oblíbenými slovy zaprodanej proruskej buzerant co by kouřil Putinovy ptáka celej den, neo-bolševická pokrytecká svině, která kalí na demokracii no žít v ní a využívat její výhodu mu nepřekáží.
Nazor nejakeho pravnika povazujes za uznani celtm svetem? A kdyz ti ted postnu protinazor, taky to muzu povazovat za neuznani celym svetem? Pocti si, muzes pouzit translator jestli nerozumis: https://m.facebook.com/alexander.zadorozhny/posts/885116638231905
A taková faktická otázka ohledně americké vojenské základny na Krymu. Proč by to bylo tak strategicky nevyhnutné? Kvůli kontrole té velké louže Černého moře, kde je stejně nejstrategickejší úžina kterou kontroluje Turecko-člen NATO, nebo aby ohrozili snad Rusko svou přítomností, kterou klidně můžou zajistit vojsky v Pobaltí nebo Finsku?
Když vezmu tu tvou mapku, tak vidím, že ČR říká, že nesouhlasí s anexí Krymu, ale mě se nikdo neptal, takže ta mapka je podvod na lidi. My chceme z EU ale spousta medií říká: né né češi chtějí být v EU podívejte celých 51% říká že chce být v EU a to je většina. A to je přesně ta manipulace, kterou žereš. Stejně tak jak sami američan už nevěří že byli na měsíci.
A teda keď ty nechceš, to znamená, že celá ČR nechce? Mapka hovorí, ktorý štát má aký postoj k problému. To znamená aký postoj má reprezentácia daného štátu, ktorá snáď vzišla zo slobodných volieb, kde ju zvolila väčšina. Aj v prípade 51% ide stále o väčšinu, teda je či chceš či nechceš stále väčšina.
Co meleš píčoviny Crho, ty jsi vážně magor. 51% To si jako vzal kde vole? Já neznám nikoho kdo by chtěl aby ČR vystoupila z EU. Ty jsi vážně blbec ty tví komenty to je k pláči
Na margo té vaši supr MILFky Čaputové jedno krásně vystihující meme pro blbce tvého formátu https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/55451735_2310573659221884_8343266378148478976_n.png?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent.fprg1-1.fna&oh=d647f2fad9a6e5366bdb14a34f82ccd2&oe=5D03AEFB
To by byl paintbalovej turnaj!
souhlas kolego 😃
a za to jedno l bych te strelil 😃