Levhart mandžuský (foto + video)

15. května

Video z dílny National Geographic a BBC, kterým se podařilo zaznamenat nejvzácnější kočkovitou šelmu na světě - Levharta mandžuského. Stav tohoto kriticky ohroženého poddruhu levharta skvrnitého ve volné přírodě se v současnosti odhaduje na asi 60 jedinců. 176 čistokrevných levhartů mandžuských žije v zajetí (stav v roce 2012), z toho 5 v zoologické zahradě v Praze.

Od ostatních osmi poddruhů levharta skvrnitého se liší především světlejší barvou a delší srstí přibližně 25 mm dlouhou v létě a až 70 mm v zimě. Má šedé oči a dlouhý hustý ocas o délce 60–97 cm. Je to nejseverněji žijící poddruh levharta. Vyskytuje se v Asii na ruském Dálném východě na pomezí Ruska, Číny a Severní Koreje. Žije v oblasti, kde zimy dosahují silně záporných teplot. Jeho přirozeným biotopem jsou člověkem nedotčené listnaté a smíšené husté lesy, kde je dostatek kopytníků a jelenů. Nedostatek těchto podmínek byl důvod pro jejich vymření na Korejském poloostrově a na severovýchodě Číny. Levhart mandžuský je převážně noční živočich, velmi opatrný a těžko pozorovatelný. Hlavní kořistí této šelmy jsou srnci, jeleni sika a další jelenovití, dále zajíci, divoká prasata, ptáci, hlodavci a jezevci.

 

Jsou zřejmě schopni koexistovat s tygry, aniž by to snižovalo jejich populaci. Nicméně nedostatek informací o vzájemném soužití těchto velkých koček zatím neumožňuje přesnější závěry.

 

Přežití levhartů mandžuských v současnosti doslova visí na vlásku. Může za to úbytek přirozené kořisti v důsledku kácení lesů, nelegální lov, lesní požáry, lidské "rozvojové" stavební projekty a příbuzenské křížení. Ruské a západní ochranářské skupiny utvořily organizaci s názvem Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA), která se má pokusit levharty a tygry ussurijské, kteří jsou rovněž ohroženi, zachránit. Tato organizace má 4 protipytlácké týmy, protipožární tým, monitoruje levhartí stopy a pohyb, kompenzuje ztráty, pokud levhart či tygr uloví dobytek, zabývá se šířením osvěty o těchto šelmách na školách, vytváří mediální projekty, spolupodílí se na rozšiřování chráněného území atd. Cílem je zajistit existenci dvou životaschopných populací levhartů.

 

9.8 /10

košík

Zhlédnuto: 10 657x Hodnocení: 9.8/10 Komentářů: 17 Kategorie: video

Značky: příroda , rusko , bbc , šelma , kočka , national geographic , ohrožení , levhart

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
  • kien
  • 15.05.2017 23:42
Kočkovitý šelmy obecně jsou dle mého názoru jedny z vůbec nejhezčích zvířat. Jsou to predátoři, kterých se báli i lidi, různý kultury je měly i za bohy. Fakt je mi z toho smutno, když člověk čte, kolik těhle druhů je na pokraji vyhubení, jen kvůli strachu lidí znich a taky kvůli rozežranosti a nějaký perverzní touze mít jejich kožešinu. To co příroda po miliony let vytvářela k dokonalosti, prostě najednou zmizí. Nechápu, že někteří tu škodu necítí.
  • kien
  • 15.05.2017 23:44
Jestli je jich jen 60, je to zkrátka konec. Takže tahle krásná kočka za pár desítek let bude už taky jen minulostí.
Souhlas, lidi jsou proste kkti, kuli par dollarum vyhubi vse zive, hlavne ze je cash, ktery pak nejspis stejne prochlastaj.
krásný zvíře, škoda že opět trpí kvůli lidem
Aniž bych byl nějakej eko-pošuk, tak mám hroznej respekt k lidem, co zasvětěj svůj život záchraně a pomoci zvířatům.. Musí to být super pocit vidět pak výsledky svý práce..
Další důkaz, že lidstvo nemá na týhle planetě co dělat. Už abychom vychcípali a veškerá fauna a flóra se měla dobře, tak jako dřív, než to tady ta zkurvená lidská rasa začala ničit.
Tak to bys měl jít příkladem a někde se v tichosti nezištně zabít 😉
Čekal jsem takovou odpověď.
Na to se taky nic jiného napsat nedá. Však v pohodě. Piš tyhle hovna dál. Jezdi autem, chlastej z pet flašek a plakej, jak jsou lidi na přírodu strašně zlí. Jako bych nic neřekl 😉
V pořádku, ale musíš uznat, že lidi jako ty by měli jít první na řadu, protože jsi úplně mimo kámo. Btw. auto nemám 😉
Dobře 😃 Až dospěješ, tak si ho určitě koupíš. A možná že pak i dostaneš rozum 🙂
A ty až přestaneš prcat stromy a začneš používat hlavu, tak pochopíš, co jsem tu napsal. A auto nemám, protože ho nepotřebuju 🙂
Chápu, cos napsal. Tyhle stupidní komentáře jsou pomalu pod každým videem o přírodě na youtube 😃 Nejsi výjimka, je vás hodně. Ale bohužel, ta vaše myšlenka není osvícení v přístupu k přírodě, ale vrchol pokrytectví. Určitě kvůli tomu nebudeš mít schválně děti, že jo ? 😃 Člověk má právo tu žít, stejně jako ostatní tvorové, jelikož je výsledkem evoluce. Akorát jedni tu přírodu dojebávají víc, než ostatní.Ale kvůli tomu rozhodně nebudu přát smrt celé lidské rase.
Tak. Tahle banda pitomců mě taky nepřestane udivovat, hlavně jsem nepochopil, proč se teda už dávno nesebrali někam do píči na louku/do lesa do zemljanky žít v souladu s přírodou a minimalizovat svou stopu. Teplý vody z kohoutku se vzdát nechtějí, ale stinný stránky průmyslu jim nevoní a všechno beztak nakupujou z Číny/Indie, kde na nějaký odpadový hospodářství serou zvysoka, čimž ten rozpor mezi tim co si myslí a tim co reálně dělaj dostává teprve na frak.
Ok, máte pravdu. Je to v naprostym pořádku v jakym stavu je Země. Ta harmonie mezi člověkem a přírodou funguje znamenitě. Lesy se nekácí, kriticky ohroženejm druhum zvířat nehrozí vyhynutí, nikdy se nestaly žádný ekologický katastrofy (Deepwater Horizon, Černobyl, Fukušima, havárie ropnejch tankerů). Všechno jsem si to vymyslel. Omlouvám se. Vlastně jakákoliv ať činnost člověka ať už každodenní, nebo ne vůbec nemá vliv na přírodu (průmysl, válkay apod) Všechno..
...všechno je sračka a lidstvo si může vesele dál řešit svoje vlastní hovna a o tomhle tématu vůbec nemusí přemejšlet, protože se ho to netýká 😃. Bravo pánové, dostali jste mě.
Lidstvo jen dělá to, co má zakódován každý živý organismus - prospívá a množí se. Nebudu žít v jeskyni a uznávat právo silnějšího jen proto, že někde chcípají levharti. Třídím odpad, snažím se neplýtvat jídlem, posílám prachy na útulky, podepsal jsem třeba petici za omezení kožešinových farem. Víc v tom svém malém osobním světě dělat nemůžu. Každý máme nějaké svědomí. Určitě jsou ještě ohleduplnější lidi, než jsem já. Proč bych jim měl přát smrt?!
Neřikam, že to tak neni, já jen řikam, že s tim těžko něco dělat, pokud se nechceš vzdát civilizačních standardů, krom toho rozvinutý ekonomiky jsou po týhle stránce ještě ok, ale taková Indie? Mmch málokdo přispěl k devastaci planety víc, než ekologisti. Zavřeme postavený jaderný elektrárny, abychom místo toho postavili soláry, to muselo napadlout fakt jen pořádnýho kreténa a beztak jen užitečnou děvku byznysu. Nahradíme žárovky zářivkama, který jsou plný toxický
rtuti a hlavně nemáme žádnej smyslulnej plán jak je recyklovat, zakážeme olovnatej cín, čili se nám elektronika bude rozpadat teplem rychlejc, timpádem ji budeme kupovat častějc a vyrábět víc, už vyrobený auta v důsledku zavedení emisních tříd ve městech sešrotujeme a lidem nanutíme elektromobily, který se taky musí z něčeho vyrobit a ten ekologickej horor při těžbě niklu si prostuduj, to cos zmínil je naproti tomu fakt sranda. Řešení příliš neexistuje, pokud se
nechceš vrátit před rok 1850. Ekologistický špičky se tam podle všeho nechystaj, takže to je vyřešený, zbytek "řešení" je jen válka o to, kdo si politicky prosadí svuj byznys. Tvuj problém představuje obyčejná plastová trubka, vůbec žádná Fukušima, Černobyl nebo ropnej tanker. To všechno jsou jen problémy generovaný timhle a je prdel sledovat žabičkáře, jak si to vůbec nepřipouští 😃. Takže až vymyslíš, jak žít bez ní při udržení životního standardu, tak dej vědět.
krásné zvíře
nadherne zviera, ale podobne ako kazde zviera s krasnou kožušinou je ohrozene sku...nymi ludmi.