Likvidátoři v Černobylu

30. května

Záběry ze skvělého seriálu produkce HBO Černobyl, na kterých je k vidění scéna, kdy ukrajinští vojáci čistí střechu reaktoru od radioaktivního grafitu.

8.7 /10

spartanDC

Zhlédnuto: 34 273x Hodnocení: 8.7/10 Komentářů: 98 Kategorie: historie

Značky: rychlost , risk , ukrajina , práce , muž , seriál , likvidace , černobyl , hbo , radiace

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Pro tvorbu vlastního závěru doporučuju přečíst na netu stupně ozáření, měřeno v Sv (ekvivalent remů). Člověk si aspoň udělá představu o tom, co je to za sračku, ta radiace. To nic nemění na tom, že zelenější zdroj energie jsme stále ještě nenašli.
taky sem pro jádro, halvne todle nebyla nezodpovednost ale blbost. Proto sem aby arabove nehrabali na atom protože nikdy nevíš co ty zkundyxichti vymysleji při mlácení hlavou o zem za sračku. jooo zkusime co všechno vydrží jadernej reaktor..
Zde je pěkný graf https://xkcd.com/radiation/ 1 Sievert je cca 100 Roentgen. 800 Roentgen je kolik dostali hasiči a 15 000 kolik naměřili v jádru a ta jednotka je kulmulativní, tudíž za ten den vypustili do atmosféry přes 360 000 Roentgen aneb 3 600 sievertu. Šílené číslo.
Největší zlo jsou ale některé příznaky akutního radiačního syndromu - třeba ten hasič, co si v prvním díle šáhl na grafit a během minut měl spálenou ruku - je bullshit. Takto ta nemoc nefunguje. Ale celkem dobře zpracované post-latentní stavy buněčné a kožní nekrózy, kromě K19: Stroj na smrt je toto snad jediný koukatelný materiál, který víceméně věrohodně zobrazuje průběh akutní nemoci z ozáření.
No s ohledem na to, že reaktor byl tou dobou sopka, tak jo, ten grafit byl do ruda rozpálenej a hořel, esli si šáhnul, tak div že měl spálenou jen ruku 😃 A při těch dávkách začali odpadat fakt po pár desítkách minut.
Například tady je opak. Většího odborníka na tuto problematiku v ČR jen tak nenajdeš. https://www.televizeseznam.cz/video/vyzva/emoce-verne-zobrazeni-i-chyby-v-cernobylu-dana-drabova-o-serialu-ktery-ji-dojal-63920002
Celkem dobré, některé prvky jsou ale sračkoidní. Třeba jako ta paní z minského institutu všeznalectví o ionizujícím záření, což je ryze seriálová postava. Nebo pád vrtulníku. Ten se sice stal, ale až půl roku po havárii.
No a co dopiče?!
Samozřejmě, že ne vše je pravdivé. Je to natočené jako seriál, ne jako dokument. Nesnaží se tam o 100% přesnost všech informací, navíc by to byla i hloupost, protože takových dokumentů už vzniklo víc, tak není potřeba dělat další. Oni tomu chtěli podle mě dodat tu atmosféru a napínat diváka, tak aby se u toho nenudil, což se jim povedlo.
Vojákům základní služby nabízeli, pokud tam půjdou, okamžité propuštění z vojny, na to jich spoustu nachytali, hlavně těch, co to neměli za pár. Ovšem nemoc z ozáření si zanedlouho vybrala svoji daň.
Dál, co se týče individuálních dávek, todle byla teorie, takže ten seriál je poněkud fikce - v reálu byly značně překračovaný časy, lidi tam byli posílaní opakovaně a ty pomůcky taky žádná sláva, znáte to, sovětskej svaz, nás mnóga. Největší hrdinové ale byli ti horníci, co kopali tunel pod reaktorem. Esli to v tom není, tak to ani nebudu stahovat…
Uklidním tě - je to tam.
Na co stahovat. To nema nikdo 130,- Kč za měsíc na HBOGO? Vždyť to je krabička cigaret...
Na co stahovat. To nema nikdo 130,- Kč za měsíc na HBOGO? Vždyť to je krabička cigaret...
ale chod do pice pane Guetto
Buď mi dají ke stažení co chci, nebo ať dou do píče. Nebudu si pořizovat miliardu balastu kvůli jedné věci. https://s3.amazonaws.com/theoatmeal-img/comics/game_of_thrones/3.jpg 😃
jo to mohl bejt pruser jako svině, jak museli vypustit tu vodu rozumej vodík s kyslíkem. typek spolknul pisecne zrnko a umřel
Pak se nediv, že tu vám Slovákům každý nadává...
Uklidním tě sice tam horníci jsou, ale není jim věnováno moc stopáže...
Mě to neříkej, já už to viděl...zajímalo by mě , jak asi dopadli. A jak dopadli ti ze střechy...
Pár drobnejch technickejch. Grafit sám o sobě radioaktivní skoro není. Teď mezi lety 2000 a 2010 po zhruba 30 reaktor-letech museli některý kanály výrazně opravovat, protože tam neplánovaně výrazně zdegradovaly. Tu a tam samozřejmě nějakou částici zachytí a dojde k přeměně, ale jinak se tam hlavně usazovaly jiný silně radioaktivní štěpný produkty. Ale samotnej uhlík ne.
  • Aja
  • 30.05.2019 22:26
Jenže tam nebyl grafit sám o sobě, ale jakožto moderátor pohltil obrovské mnžství energie z štěpné reakce paliva v podobě neutronů. Energie co jde dovnitř, tak musí časem i ven!
Moderátor nepohlcuje, není to pohlcovač, je to jaksi…moderátor 😃 Zpomalovač. Jinak šak píšu, že tu a tam něco pohltil, ale fakt málo.
Říká se tomu sekundární radiace. Ozářený materiál se stane sám zářičem... Některé prvky na to trpí více, jiné méně. Některé prvky se zneužívají jako "absorbátory" - nasytí se radiací a pak září pozvolna, přestože samy o sobě radioaktivní nejsou. (něco jako světélkující fosfor - sám o sobě nesvítí, ale když ho nasvítíš, tak emituje viditelné světlo)
a ty seš jadernej vědátor či co?
a ty seš jadernej vědátor či co?
  • Aja
  • 30.05.2019 23:09
A ano, výsledkem rozpadu paliva U235 a U238 samořejmě není grafit. Ale z těch co zabíjely okamžitě po katastrofě převážně Jód a dneska má rozumná poločas rozpadu a dostaečnou energii tak akorát stroncium a cesium (dohromady podíl kolem 10+%?). Ale jak mi bylo řečeno, pokud nebuddete hltat ve velkém kosti zvířat (Sr) a budete dodrzovat pitny režim (Cs), tak to není tak hrozné.
Americka verze Chernobilu ? v druhe casti se presouvaj po D1 taky husti... 😂
Pustil jsem si k tomu: Sirenia A Metal Symphony, hustý
to bylo tak zajímavý, že jsem málem vstoupil do divoké džungle
to bylo tak zajímavý, že jsem málem vstoupil do divoké džungle