Lovící plachetníci

26. ledna

MEXIKO: Alexander Benedik natočil v moři u východního Mexika plachetníky (Istiophorus) při lovu sardinek. Plachetník je až 3metrová a 90kilová ryba, která plave rychlostí až 110 km/h, což z něj dělá jednoho z nejrychlejších vodních živočichů vůbec. Při lovu využívají svou hbitost na rychlé výpady do hejna. Meč slouží k máchání mezi lovenými rybami,které pak omráčené, zraněné nebo mrtvé požírají. Máchání mečem je natolik rychlé, že jím rybu ani nemusí přímo zasáhnout -omráčení rybám způsobí tlaková vlna z meče rychle švihajícího vodou v jejich blízkosti, protože voda je nestlačitelná. 

9.7 /10

košík

Zhlédnuto: 17 294x Hodnocení: 9.7/10 Komentářů: 35 Kategorie: příroda

Značky: rychlost , lov , ryba , moře , oceán , mexiko , zvíře , příroda , hejno , plachetník

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Nepište tady bludy, voda je normálně stlačitelná, zmenšení objemu o 1 % nastane při 20 MPa.
Zjednodušeně jsou kapaliny při fyzikálním popisu považovány za nestlačitelné, narozdíl od plynů které jsou dokonale stlačitelné. V praxi je ovšem při extrémních tlacích trochu stlačitelné všechno i kovy. Ovšem i kdyby byla stlačitelnost při máchnutí mečem v řádu %, což ani zdaleka není, ta by to její pohyb ovlivnilo jen minimálně.
ohmygod: Ale mě nezajímají tvoje pocity a dojmy, případně totéž od tvé učitelky na základní škole. Voda, tak jako každá jiná kapalina, stlačitelná je a to prokazatelně. Poměrně překvapivě jsou stlačitelné i pevné látky, jako třeba ocel nebo diamant, ale tlaky k tomu potřebné jsou pro laika zcela mimo chápání, nicméně na specifických kosmických tělesech se vyskytují. S druhou částí, že plachetníkovi je to jedno, souhlasím.
Ježíš ty seš ale kokot přechytralej, tak copa sis ještě přečet zajímavýho s čím by ses chtěl pochlubit...?!

Zobrazit celou diskuzi