Maha Shivaratri 2019

09. března

INDIE: Fotky z jednoho z největších svátků oslavujících boha Shivu – Maha Shivaratri neboli Velká Shivova noc, který se letos v Indii (a Nepálu) koná od 4.března. K Maha Shivaratri se vztahuje mnoho významů a legend. Podle některých je to noc, při níž Shiva tančí svůj divoký  tanec, který se nazývá Tandava – symbolizuje vznik, trvání a zánik, podle jiných legend připadá Mahá Shivarátri na den jeho sňatku s bohyní Parvatí. Symbolicky bývá tato noc spojována s očistou od hříchů, s bdělostí (dosažením Shivového vědomí), s vítězstvím nad temnotou a nevědomostí.

Shiva je také spojován s konzumací mariahuany, a tak jednou z možností jeho uctění je i konzumace “bhangu”(konopí), třeba ve formě konopného nápoje.

7.6 /10

košík

Zhlédnuto: 19 948x Hodnocení: 7.6/10 Komentářů: 46 Kategorie: galerie

Značky: indie , festival , oslava , tradice , kostým , náboženství , asie , nepál , maska , hinduismus

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Je úplně jasné proč byli vymyšleni bohové.. Nějaký génius to vymyslel aby motivoval lidi a dal jim iluzi smyslu života. Pak ale nějaký ještě větší génius to využil a překroutil ať lidi může ovládat. Když si člověk uvědomí že žádný vyšší smysl není tak to dokáže zdrbnout. Náboženství je pro sráče co si nevystačí sami se sebou.

Zobrazit celou diskuzi