Mobil, který předběhl svou dobu

29. října

FINSKO: Finský vynálezce Johannes Väänänen představil v roce 2002 svůj inovativní Smartphone (s prvním dotykovým displayem na světě) vedoucím pracovníkům společnosti Nokia. Byl to mobilní telefon s mnoha funkcemi, které dnes vidíme v chytrých telefonech, ale tehdy to bylo na svou dobu bezprecedentní. Väänänen dále hledal investory pro svou firmu Myorigo a finanční prostředky pro hromadnou výrobu telefonu. Přístroj byl však odmítnut nejen v Nokii, ale i v dalších velkých společnostech té doby jako Siemens, Alcatel, Ericsson, Motorola nebo Samsung. O několik let později jeho firma zkrachovala a Apple koupil patenty na jeho smartphone.

Ukázka pochází z dokumentu “Vzestup a pád Nokie” od BBC, kde Väänänen ukazuje funkce svého vynálezu na 15 let starém přístroji.

9.7 /10

košík

Zhlédnuto: 26 348x Hodnocení: 9.7/10 Komentářů: 33 Kategorie: video

Značky: dokument , historie , finsko , bbc , mobil , smůla , technologie , vynález , telefon , smartphone , vynálezce

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
První dotykový display na mobilu to určitě nebyl, v tom měl prvenství nějakej mobil od IBM v devadesátých letech. Každopádně takových pokusů bylo víc, ale dokud nepřišel kapacitní multitouch display a nedotáhlo se to pořádně do konce, tak to za moc většinou nestálo.
HA! Jojo podnikání je někdy velká hra o štěstí. Jak pro něj, tak pro ty firmy. Připomíná mi to tu chuděru ženskou co vymyslela ty fidget spinnery jako pomůcku pro lidi a alzheimerem (tuším). A pak když už neměla prachy, aby si platila patent, to začali po celým světě zadarmo vyrábět jako hračky pro děti, které, musím říct, vypadají jako dementi, když si s tím hrajou. Baba by byla asi miliardářka, kdyby jí tohle napadlo. Nebo jí to napadlo, ale taky neuspěla, jako on
Parkinsona ty vole.... Ne alzheimera 😛
Chudák 😧
Neměl jsi Kamo černej rolák, riflenebyl jsi psychopat, tedy kult osobnosti, pak by ti bekali u nohou.
Z tohto telefónu som v roku 2002 volával do zoznamky "On hľadá barana"
V roce 2002 si maximálně tahal dřevěného barana na provázku ty kokot sprostý 😜
Kokot som ale sprostý si ty
Proč tu ještě nebylo video jak slovák ve vlaku napadá anglické studentky?
2:05 KOKOTA
Vždycky, když pak přijde nějakej čurák, kterej se udělal okázalym lezením doprdele každýmu, kdo vyšpulil a tvrdí, že k úspěchu je potřeba dřít a nenechat se odradit, tak mam chuť mu bodnout propisku do ucha. Páč tady je jasnej důkaz, že to asi uplně nestačí.
pro ně je dřina to vylizování řití, musejí být svolní ke všemu, zmrdi
Nejak to souvisi se jmeny asi 😯
pěkné, ale k prvenství se nedá nijak dokázat, naopak je velmi pravděpodobné, že některé vojenské instituce to už dávno měly.
a kolik dal Apple za ty patenty?
Podle me nula hovno 😄 a to by me na jeho místě muselo dnes srát víc nez cokoliv
Taky si myslím ...Na videu nevypadá moc nadšeně, když drží ten časopis. Myslím, že od té doby chlastá první ligu, protože teď vidí každýho, od věku tak 3 let, se zařízením vycházejícím z jeho konceptu. A on z toho ma kulový
Já někdy kolem roku 2002 zjistil, že si jde prdel utřít i levou rukou. Taky mi tehdy nikdo nevěřil.
celoživotní moudro, tohle ti už nikdo nevezme
a do roku 2001 jsi nevěděl že se utírá:-):-)