Modelky na snímcích Alfonse Muchy

30. dubna

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice – 14. července 1939 Praha) byl český malíř, grafik a designér, který začal fotit kolem roku 1880 ve Vídni (zpočátku s vypůjčeným fotoaparátem). V té době byla fotografie teprve v plenkách a nebyla považována za umění. Mucha stejně jako jiní malíři ve své době používal fotoaparát pro vlastní potěšení nebo jako pracovní nástroj - modelky, které nafotil, později maloval.

Teprve s příchodem do Paříže, kde se stal uznávaným výtvarníkem, si mohl dovolit pořídit si svůj vlastní fotografický přístroj. Nakonec pracoval se šesti různými kamerami.  Byl fotografem samorostem, řemeslu jej nikdo neučil. Snímky si vyvolával sám. Rád experimentoval se světlem a délkou expozice, sám si míchal chemikálie k vyvolání pozitivů a sám si například zkonstruoval samospoušť.

 

Jeho fotografická tvorba se značně rozrůstala poté, co se přestěhoval do velkého ateliéru v čísle 6 na rue du Val-de-Grâce. V novém studiu, kde bylo díky velkým oknům a prosklenému stropu výrazně víc světla, fotil takřka každý den. Fotky mu často sloužily jako skicář pro jeho malířskou práci. A protože v jeho tvorbě hrála nejvýznamnější roli žena, často mu před objektivem pózovaly modelky, které se pak objevily na jeho plakátech nebo malířských plátnech. Říkalo se, že modelkám, které skicoval naživo, zakrýval rouškou jejich tvář, pokud ho svou krásou a smyslností příliš rozrušovaly. Při fotografování to nedělal a zřejmě byl fascinován uhrančivostí jejich pohledu, který zkoušel pak napodobit ve své tvorbě. Tady se Mucha setkával s bezpočtem pařížských umělců - malířů, spisovatelů, hudebníků. Konaly se zde jedny z prvních kinematografických projekcí bratří  Lumièrových, s nimiž se Mucha seznámil v roce 1895, a rovněž spiritistické seance s Camillem Flammarionem a Albertem de Rochas. Navíc na pozadí portrétovaných modelek můžeme vidět Muchova výtvarná díla spolu s  uměleckými předměty, knihami a nábytkem, jimiž se obklopoval. I když se Alfons Mucha za fotografa nikdy nepovažoval, řadí se dnes k významným českým fotografům a jeho snímky jsou ceněným uměleckým artiklem.

8.2 /10

košík

Zhlédnuto: 27 593x Hodnocení: 8.2/10 Komentářů: 24 Kategorie: historie

Značky: česká republika , fotograf , francie , modelka , retro , fotografie , paříž , 19.století , malíř , alfons mucha

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Vypadá to jak fotříkovo "porno".

Zobrazit celou diskuzi