Monumentální památníky

28. listopadu

Několik zajímavých monumentálních památníků.

(1-2) Brezovica, Kosovo -  připomíná povstalecké bojovníky ze strany Štěpánské partyzánské jednotky. Mnoho z nich bylo z oblasti Brezovica.

(3-7) Buzludza Bulharsko -  památník Bulharské komunistické strany BKP, nazývaný neformálně Buzludža. Je upomínkou události z roku 1891, kdy tajně sestavená skupina socialistů v čele s Dimitarem Blagoevem v zemi vytvořila organizované socialistické hnutí, které vedlo k založení Bulharské dělnické sociálnědemokratické strany (předchůdce BKP).

(8-11) Ostra, Srbsko - památník na počest partyzánských jednotek Čačanskog. Postaven  v roku 1969.

(12-14) Grmeč, Bosna - památník revoluce v pamětní zóně Korčanica.

(15-18) „Hill of fraternity“ Plovdiv, Bulharsko - památný komplex věnovaný padlým válečníkům druhé světové války.

(19-21) Ilirska Bistrica, Slovinsko - věnovaný padlým slovinským vojákům, postavený v roce 1965.

(22-24) Jasenovac, Chorvatsko - věnováno obětem koncentračních táborů v táboře Jasenovac, postaven v roce 1966 na počest veškeré krutosti v největším koncentračním táboře v regionu.

(25-27) Kadinjača, Srbsko - vzpomínka na bitvu u Kadinjače 29. listopadu 1941. Navrhl Miodrag Živković a Aleksandar Đokić.

(28-29) Kolašin, Černá Hora - Kolašin, místo prvního stretnutí antifašistické rady a v současnosti pamětní a kulturní centrum.

(30) Korenica, Chorvatsko – monument připomínající vítězství Jugoslávie ve druhé světové válce, symbolizuje nově nalezenou svobodu pro obyvatele Jugoslávie.

(31-33) Kosmaj, Srbsko - připomíná formaci partyzánskeho pluku Kosmaj & Sava v červenci 1941 ve městě Brezovica.

(34-37) Košute, Chorvatsko - památník v Košute byl vybudován k připomenutí partyzánské jednotky, skupiny nezkušených mladých mužů ze Splitu, kteří se v srpnu 1941 rozhodli vzít zbraně proti okupačním ozbrojeným silám.

(38-40) Kozara, Bosna - věnován partyzánským bojovníkům, padlým vojákům a civilistům, kteří zemřeli v krvavé Kozarské ofenzivě na jaře 1942.

(41-43) Kruševo, Makedonie – památník v Kruševu připomíná bojovníky, kteří se podíleli na Ilindenském povstání z roku 1903 proti Osmanské říši a zároveň i partizánské bojovníky druhé světové války.

(44-46) Makljen, Bosna a Hercegovina - připomíná partyzánské vojáky, kteří bojovali a dali svůj život na Mt. Makljen během „bitvy zraněných“ (také známá jako bitva u Neretvy).

(47-49) Mitrovica, Kosovo - tento památník byl vybudován na památku místních srbských a albánských bojovníků.

(50-52) Nikšic, Černá Hora - Památník padlých bojovníků druhé světové války

(53-54) Niš, Srbsko -  „tři pěsti“ komplex si připomíná 10000 srbů, židů a romů, kteří byli popraveni na tomto místě (malý zalesněný vrch jihozápadně od Niše) od února 1942 do září 1944 nacistickými okupanty.

(55-58) Petrova Gora, Chorvatsko - památník povstání lidu z oblastí Kordun a Banovina

(59-62) Podgarič, Chorvatsko - památník revoluce Moslaviny.

(63-66) Varna, Bulharsko - pomník bulharsko-sovětského přátelství.

(67-68) Sanski Most, Bosna a Hercegovina - byl postaven jako památník tisíců obětí okupace a útlaku.

(69-73) Shumen, Bulharsko - památník byl postaven v roce 1981, aby připomněl 1300. výročí založení první bulharské říše.

(74-76) Sinj, Chorvatsko  - památník popravených zajatých bojovníků partyzánské jednotky  Ruduša.

(77-79) Tjentište, Bosna a Hercegovina - tento monument v Tjentišti připomíná bojovníky a padlé vojáky bitvy u Sutjesky, která se konala od 15. května do 16. června 1943.

(80-81) Zenica, Bosna a Hercegovina - památník padlého partyzánského oddílu ze Zenice.

9.0 /10

Mariangela

Zhlédnuto: 16 396x Hodnocení: 9.0/10 Komentářů: 65 Kategorie: historie

Značky: galerie , slovinsko , bosna a hercegovina , bulharsko , kosovo , srbsko , památka , chorvatsko

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
chybi tam tohle http://www.kctkoprivnice.cz/fotogalerie/albums/0177_hrabyne/IMG_3792.JPG
Uvnitř je muzeum a celkem se jim to povedlo. Jezdím kolem denně do práce. Dřív vedle toho památníku byla alej a mezi každým stromem byl nějaký kus vojenské techniky (děla, houfnice, velkorážní kulomety atp.) a naproti přes cestu pak letecká technika, ale ta už dávno skončila někde ve šrotu bohužel 😞
To máš pravdu. Hrabyňský památník je fakt boží.
tam toho by mohlo biť oveľa viac tak isto Badín, Krpáčovo, Čierny Balog,i Dukla či múzeum v Banskej Bystrici... no na Pamätníky bývalej Juhoslávie sú prosto masaker
ja som sa zamerala na juhosku, mozno niekedy v buducnosti dam dokopy aj ceskoslovensko, mame tu toho tiez dost
památníků sice dost, ale málo fotek tvojí kačeny, tak šup šup, vyrovnej nám skóre
dobry napad mariangela.sam som zvedavy na tie socialisticke opachy v našej spoločnej historii. a nezabudni na nemocnicu Razsochy bo ta za chvilu bude tiez uz len historiou 🙂

Zobrazit celou diskuzi