Mořská kráva

27. ledna

EGYPT: V rudém moři, v blízkosti města Quseir, byl natočen Dugong indický (případně moroň indický) - plachý vodní savec z řádu sirény, kterému se přezdívá "mořská kráva". Je to jediný žijící zástupce čeledi dugongovití a žije u dna v mělkých mořských zátočinách. Stejně jako ostatní savci však dýchá vzdušný kyslík. Jídelníček mají dugongové společný se všemi druhy kapustňáků, jsou to především vodní rostliny, které rozžvýkávají zrohovatělými destičkami vyrůstajícími z horní i dolní čelisti.

 

Obvykle dosahuje délky 2,4–3,2 m, hmotnosti většinou menší než 200 kg. Největší jedinec údajně dosáhl délky 4,06 m a hmotnosti 1016 kg. Žijí ve vodách o teplotě 20–36 °C v hloubce 1–12 m. Na pastvu vyrážejí v noci, jejich životní rytmus je synchronizován s přílivem. Jednou za 2 minuty se pravidelně vynořují pro nadechnutí. Nozdry na vrcholu hlavy uzavírají záklopky, které umožňují nadechnout se, aniž by bylo nutno vynořit celé tělo. I když jejich vnější sluchové ústrojí tvoří jen malé otvory po stranách hlavy, mají ostrý sluch. 

 

Pohlavní dospělosti dosahuje moroň až v 10 letech věku. Samice je březí přibližně jeden rok a před porodem vyhledá mělkou mořskou pláž, kde porodí jedno mládě. Poté ho dopravuje na hladinu, aby se mohlo poprvé nadechnout. Při kojení mládě přidržuje u prsních bradavek. 

Jejich nejoblíbenější potravou jsou kořínky chaluh a mořské trávy, které vyhrabávají ze dna. Potravu vyhledávají citlivými hmatovými vousy na svém čenichu.

 

Dugong je poměrně plaché zvíře. Na mnoha místech se ocitl v ohrožení vyhubení a v některých oblastech byl již vyhuben, např. ve Středozemním moři. Je loven domorodci, kteří se živí jeho masem. Podle norem IUCN je hodnocen jako zranitelný, populační trend neznámý, přesná data o tomto tvorovi na mnoha místech chybí.

Dugong se vyskytuje v tropických vodách Perského zálivu, u pobřeží východní Afriky, Asie, Austrálie a Nové Guiney. Až do pozdního miocénu příslušníci tohoto rodu obývali i pobřeží Atlantiku a Karibského moře, ale byli vytlačeni kapustňáky, jejichž biotop je širší a jsou schopni přijímat různorodější potravu.

 

Podle řeckých bájí lákaly sirény svým okouzlujícím zpěvem lodě plující okolo na mělčinu. Přitom opravdové sirény (tedy kapustňáci a dugongové) vydávají jen příležitostně jakési chrochtání.

9.3 /10

košík

Zhlédnuto: 17 430x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 14 Kategorie: příroda

Značky: moře , oceán , zvíře , příroda , egypt , savec , rudé moře

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Taky jsem měl štěstí a v Egyptě jsem na dugonga v moři narazil. Mám prakticky stejný videa.Ale musím říct, že to zvíře opravdu není plachý. Když jsem se k němu potápěl, vůbec mu to nevadilo a v klidu spásal mořskou trávu. Při vynoření jsem na něj i položil ruku a ani to s ním nehlo. naopak se ještě nastavoval. Celé to trvalo cca 45minut a pak zmizel v hlubinách.. Parádní zážitek.
To samé..100% pravda..
Nenápadně mu tam strčit péro na požužlání.
Podle popisu jsem čekal nějakou českou potápějící se turistku 😄
tenhle chrochtá tak nějak inteligentně, skoro jako pan prezident.
sympaťák
Měl sem možnost vidět na vlastní oči, bohužel sračky zejména ruští turisté je stejně jako karety ochmatávaj - div jim nestrčej prsty do prdele - a chudáci už se dávno nepasou tam, kde se k nim dalo hravě dostat...
Podmořskej vysavač 😄
ještě bych výborné doplnil zajímavostí, že pravý, tedy latinský, název není Dugong dugong, jak by nejednoho napadlo, ale Dugong dugon.
(vypadlo mi "info", hádej odkaď)
ze seznamu? 😄
Ty vole...
Ty krávo...