Nehoda Kennyho Bräcka z roku 2003

28. prosince

Dnes 52letý úspěšný švédský závodník Kenny Bräck a jeho vážná nehoda během závodu série Indy Racing League na okruhu Texas Motor Speedway. 

Ve 187.kole posledního závodu sezóny přišel kontakt s Tomasem Scheckerem. Po leteckém nárazu do pletiva se Kennyho stroj rozpadl. V té chvíli zažil a přežil gravitační zrychlení 214g, což bylo největší naměřené přetížení od zavedení měřících systémů. Kenny utrpěl zlomeniny obratlů, hrudní kosti, stehenních kostí, měl krvácení do mozku, rozdrcené kotníky, poškozený zrak a vychýlenou páteř. Několik dní v komátu a 18 měsíců se zotavoval. Během rehabilitace se každý den 6 hodin učil znovu ovládat své tělo. 

Do kokpitu se vrátil v roce 2005, kdy se zúčastnil závodu Indianapolis 500. S průměrnou rychlostí 366.283 km/h vyhrál kvalifikaci, ale protože se nezúčastnil předchozí části měřených tréninků, byl nucen startovat do závodu až z 23. pozice. Během závodu se dostal až na 10. příčku, ale nakonec skončil na 26.místě.

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 10 414x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 16 Kategorie: historie

Značky: usa , sport , zranění , destrukce , zlomenina , texas , závod , motosport , motorismus , švédsko , závodník , okruh , formule

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Jenom bych chtěl zmínit ze tam říká něco ve smyslu ze mu doktor na draze sbalil kosti z kotníku do sáčku a poslal to helikopterou s nim. Jeho reakce je skvělá: that was quite messy situation 😄D
Výčet zranení jak kdyz vas přejede válec a dnes je jak rybička...proste srdcař. To neni jak spadnout na lyžích praštit se o kamen do palice a bejt do smrti na lůžku...holt jsou zavodnici a zavodnici.
Jestli ono to nebylo ve vysledku trochu zahrany do autu..moc jsem se o toho lyzare, jak rikas, nezajimal, tak jen hadam.nale mam takovej pocit
  • Joan
  • 29.12.2018 03:35
ale toho lyžaře zná, a znal celej svět !:-)
No právě
Respekt, po tomhle se vrátit.. No možna je to trochu neucty k životu ale tak snad věděl co dělá
Dneska jsem byl na hřbitově. Doporčuju všem krásnou procházku. A když už se procházíte, čtěte si ti jména, ať si uvědomíte, že zde leží lidé jako vy. A poté počítejte jak dlouho tu na světě byli. Příjdete na to, že lidé narození v roce 1920-1930 se dožili okolo 80-90let. A příjdete také na to, že lidé narození po 1945 většinou shodně umírají do roku 2010. neboli okolo 60-65let. Díky černobylu, tak zdechnete dřív. Vy jste na tom zdravotně hůř jak tento jezdec.
Riadna kokotina, jak říjakí bratia. Statistici by si toho asi všimli. Spíš to vypadá tak, že kolem toho roku 2010 jim začalo na to hřbitově docházet místo.
Presne tak. Ono je to o tom, že ľudia narodení 1920-1930 ktorí zomreli skôr(dřív), resp. mladší boli pochovaní (pohřbeni)v inej časti cintorína, neskôr sa miesto pohrebov presunulo na voľné plochy. Ak umriem dnes a môj brat za 50 rokov, tiež bude pochovaný inde a mladý pán Crha junior o tom napíše zaujímavú filozofickú úvahu 🙂
Tvl, z toho bych se probrat radeji nechtel, kdybych mel byt lezak, mel kluk stesti...
Jsou lidi co jim chybí adrenalin a pud sebezáchovy oni by jinak stejně nežili jen živořili
Jenom prosím opravit ten popisek jen na Indy Racing League, NASCAR je uplně jiná série.
ok
Tohle bych nejezdil. Jedine kvuli cemu se na to chodi jsou nehody, kdyz se nic nestane je to jako jot na fotbal, kterej skoncil nula nula.
stačilo napsat jít na fotbal;-)
Správne je to: jód