Nehoda na tour

08. srpna

5.srpna 2020, Katovice, POLSKO: Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen se v nemocnici zotavuje po hrozivém pádu v Katovicích v dojezdu první etapy závodu WorldTour Kolem Polska. V souboji o prvenství jej natlačil krajan Dylan Groenewegen těsně před cílovou páskou k bariéře. Jakobsen ji v plné rychlosti přeletěl a narazil do fotografa.

a místě musel být oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice v Sosnovci, kde se podrobil pětihodinové operaci hlavy a zejména obličeje. Nyní leží na jednotce intenzivní péče, ale ještě dnes by měl být probuzen z umělého spánku.

Těsně po nehodě se lékaři báli o jeho život, ale už v noci na čtvrtek uvedla stáj Deceuninck-Quick-Step, za kterou Jakobsen jezdí, že se lékařům podařilo cyklistu stabilizovat a provedené testy neodhalily poranění mozku či míchy.

Lékaři předběžně vyloučili poškození mozku, v obličeji ale utrpěl četné fraktury včetně očnice a čelisti. "Musíme počkat několik hodin, než se ho pokusíme probudit. Pak se ukáže, jaký je jeho zdravotní stav. S ohledem na výsledky tomografie ale věříme, že nedošlo k poškození nervové soustavy," uvedl zástupce ředitele sosnovecké nemocnice Pawel Gruenpeter. Upozornil na to, že Jakobsen musel být po nehodě dlouho resuscitován.

K osudné kolizi došlo v hromadném finiši první etapy závodu Kolem Polska. Jezdci k cílové pásce mířili při mírném klesání rychlostí zhruba 80 km/h. O převrhnuté zábradlí popadali a zranili se i další cyklisté.  Na zemi skončil i Groenewegen, který byl poté z prvního místa dodatečně diskvalifikován a vítězem byl vyhlášen Jakobsen. Těžké zranění utrpěl i sražený fotograf, ale i jeho stav už by měl být stabilizovaný.

4.0 /10

košík

Zhlédnuto: 24x Hodnocení: 4.0/10 Komentářů: 0 Kategorie: sport

Značky: zranění , polsko , závod , pád , cyklista , evropa , cyklistika , katowice

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0