Nejhorší havárie na airshow

27. července

27.července 2002, Lvov, UKRAJINA: Přesně před 17 lety došlo na letišti Sknyliv k nejhorší havárii v historii leteckých přehlídek. Během oslav šedesátiletého výročí vzniku ukrajinského 14. leteckého sboru se mezi návštěvníky zřítil stroj Su-27 ruské společnosti Suchoj. Hlavní pilot Vladimir Toponar a jeho kopilot Jurij Jegorov příliš pozdě zjistili, jak nízko se nacházejí a levým křídlem zavadili o přistávací dráhu. Povedlo se jim letadlo vyrovnat, ale střetli se se stojícím dopravním letadlem Iljušin Il-76 a došlo k explozi. Z celkového počtu 10 000 návštěvníků při nehodě zemřelo 77 lidí (z toho 28 dětí) a 543 bylo zraněno. Piloti se stačili katapultovat a vyvázli bez vážnějších zranění.

Toponar nejdříve trval na tom, že nehodu způsobily technické problémy a chybné parametry letiště. Také se bránil tím, že musel provádět manévry, které dříve s kolegou nikdy nenacvičovali. To se však neprokázalo, proto byl tréninkový instruktor jednotky zproštěn viny, ačkoliv byl nejdříve také mezi obviněnými. Piloti byli obviněni z odchýlení od letecké praxe, nedostatku profesionalismu a nedbalosti. V roce 2005 byl Toponar odsouzen ke 14 letům za mřížemi a odškodnění pro pozůstalé mrtvých i desítku lidí s trvalými následky ve výši asi 1,42 milionu dolarů (při současném kurzu téměř 32 milionů korun). Kopilot Jegorov dostal osmiletý trest a musel zaplatit půl milionu dolarů (asi 11 milionů korun).

8.6 /10

košík

Zhlédnuto: 25 668x Hodnocení: 8.6/10 Komentářů: 50 Kategorie: historie

Značky: nehoda , smrt , chyba , letiště , pilot , ukrajina , výbuch , suchoj , letoun , evropa , tragédie , airshow , letecká show , letecká nehoda

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
že rozmrdali letadlo,to by mal mat každý v piči,tie deti ma serú ,že umreli
trochu nechapu proč kopilota zavřeli taky když neřídí 😃 twle to by mě fakt nasralo...bych ho vtom lochu asi ubodal 😃
Blbý
Daj link, nechce sa mi to hľadať diky 😃
https://m.youtube.com/watch?v=9RdY0EAkUaY&noapp=1&client=mv-google&has_verified=1
  • Aim9
  • 28.07.2019 17:50
Toto video je prd, ukazuje sa tu len pad lietadla. Najdite si to na YT, je tam dlhe video, ktore ukazuje hlavne to co nasledovalo po nehode. Autor videa sa tam prechadza s kamerou a filmuje kusy ludi co su pohadzane vsade naokolo. Je tam i vidiet pilota, ako si na zemi bali padak a okolo beziaci chlapec ho placne po chrbte.
Daj link, nechce sa mi to hľadať diky 😃
https://www.youtube.com/watch?v=9RdY0EAkUaY
Kurva tá Ukrajina to ti je samá havária.... 3,6
fakt tam umřeli lidi?! Ja dycky myslel že jen ukrajinci.
To pilotoval Svarta...
na Ukrajine bola 77x sekaná,v Nemeckom Rammsteine zase 70x grillovaný Bratwurst!
tolik votoček až se mi zamotala hlava a jediný normalni zaběr je 1:56, zbytek videa uplně k ničemu