Plotos proužkatý

21. ledna

Bali: Mladí jedinci plotose se zdržují v početném hejnu, aby se uchránili před predátory.

Plotos proužkatý (Plotosus lineatus) je mořská ryba z řádu sumců. Má protáhlé tělo dorůstající maximální délky 32 cm. Je šedočerně zbarvený s podélnými bílými pruhy, které se s věkem postupně ztrácejí. Ústa jsou vroubena osmi hmatovými vousky, na čenichu se nachází Lorenziniho ampule. Paprsky hřbetních a prsních ploutví jsou opatřeny jedovou žlázou, která může způsobit člověku bolestivá zranění a ve výjimečných případech i smrt. V zadní části těla splývají ploutve v celistvý lem jako u úhořů. Plotos se živí korýši, měkkýši a menšími rybkami. Je vejcorodý, vajíčka klade do jamek v písku. 

9.3 /10

spartanDC

Zhlédnuto: 16 056x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 13 Kategorie: příroda

Značky: ryba , bali , ochrana , moře , hejno , vychcanost , plotos proužkatý

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
  • 13
  • 22.01.2020 03:16
cim vic proužků, tim vic plotos
  • Joan
  • 22.01.2020 02:57
netušil jsem, že ryby mají čenich !?🤔
Jako cikáni. Taky jenom v hejnu.
Priroda to ma krasne vymysleny.. Tohle Češi ani Slováci neumi... 😃 Plno jedincu by pičovalo že to je na hovno, ze ze sebe nebudou delat socky. Další "inženýři" by se nesmirili s tim ze nevymysleli neco lepsiho a zpusob ochrany by z mindraku sabotovalo. Další by druhy pulce nadavalo do komoušu a druha pulka zas že to krytí bylo pred 30rokama lepsi.. A nemluve o feministkach.. ty by se oddelily hned... 😃
Púlku věcí co jsi popsal jsi hned použil. Ha ha
Na videa od spartana chodim predevsim kvuli popiskum
😄jn
"Hejno mladých jedinců plotose se zdržuje v početném hejnu,....." To je všta jak ze slohového cvičení žáka třetí třídy zvláštní školy ....
Kokot. Nauč se pořádně číst ty debile zaostalý... Je tam: Mladí jedinci se zdržují v početných hejnech... (radši se ti to napsal tady ať zas nečteš nějakou pičovinu)
V první řadě, nejsem tvůj otec, abys mě oslovoval "KOKOT".... A v druhý řadě, ten poisek byl upraven. Tak si omyj přirození vlažnou vodou a uklidni se.
Tulej se k sobě jak teplouši, ryby buzerantský 😃
Niečo rovnako zbytočné ako fešák
Nějaký video o novým druhu by tu nebylo?? Jmenuje se Petlahvos Nevratný a je to taky pěknej jedovatej prevít.