Podivná zvířata #1 - Tarbík

04. dubna

Tarbíci jsou rodina malých pouštních hlodavců vyskytujících se v Arábii, Asii nebo severní Africe. Mají výrazně prodloužené zadní nohy, díky kterým se dokaží pohybovat rychlostí až 24km/h a vyskočit do výšky až 3 metrů. Svůj dlouhý ocas používají k vyvážení skoků nebo jako podpěru když stojí na místě. 

Jsou to převážně noční tvorové. Během horkých dnů se skrývají ve svých norách, přes den vylézají jen zřídka. Vchody do svých doupat si kopají poblíž rostlinných porostů, zejména podél hranic polí. V období dešťů si hrabou tunely v kopcích, aby se snížilo riziko jejich zatopení. V létě si zas vstupy no nory zahrabávají a drží tím horký vzduch venku. Někteří přírodovědci spekulují o tom, že se zahrabávají i před predátory (sovami, pouštními liškami, kočkami nebo šakaly) Ve většině případů jsou totiž nory konstruovány s nouzovým východem, který končí těsně pod povrchem nebo se otevírá na povrchu a je jen slabě zakrytý. Toto pak umožní tarbíkům před predátory rychle uniknout. Vodu pijí jen velmi zřídka. Vláhu získavají z potravy (různé hlízy, šťavnaté části rostlin nebo semena) Žijí spíše osamělý život, ale vyjímečně utvoří i menší kolonii.

Dorůstají velikosti 5-15 cm (bez ocásku) a váhy jen několika málo gramů. Jejich život trvá přibližne 3-6 let.

Dají se chovat i jako domácí mazlíčci, ale například v Americe je jejich chov zakázaný kvůli možné spojitosti s opičími neštovicemi.

9.5 /10

Celestýna

Zhlédnuto: 21 056x Hodnocení: 9.5/10 Komentářů: 34 Kategorie: příroda

Značky: rychlost , zvíře , afrika , predátor , zviřátka , hlodavec , zajímavost , asie , poušť , fauna , flóra , tarbík

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
v serialy volam sa Earl ich stary Hyckey vyhadzoval z okna , inak 3m preskocia ked su na skrini 2.8vysokej,,,
Lemmiwinks 😃
klokano mys
jednoho nebo dva bych bral domu pro kocoura 👍
vypadá jak spartan přejetý t34
Klokan pidičákový
T-rex 😃
Též známí jako maso do párků.
Trošku mi to připomíná moje činčiláky 🙂
to chci na zahradu 😃 alespoň 300 kusů 😃
Aby to při procházce hezky křupalo?