Podivná zvířata #2 - Ksukol ocasatý

16. dubna

Ksukol ocasatý (Daubentonia madagascariensis) je vzácná samotářská poloopice žijící na ostrově Madagaskar. Místní domorodci ksukola nazývají Aye Aye.

Dorůstají délky kolem 40cm (s ocasem asi 80cm) a váhy kolem 1-3 kilogramů. To z ksukolů dělá největší z nočních poloopic. Většinu svého života tráví vysoko na stromech a fungují v podstatě jen v noci. Občas sestoupí na zem, jinak ale na stromech spí, jedí, páří se a přemisťují se po nich. Během dne spí v hnízdech z listů a větviček, která si staví ve větvích stromů. Je známo, že samci svá hnízda dokonce občas sdílejí s ostatními samci, ovšem nejsou tam oba ve stejnou dobu.

Ksukolové se živí semeny, ovocem, nektarem či houbami. Pojídají ale také larvy. Právě pro jejich lov mají na předních končetinách speciálně vyvinuté dlouhé a kostnaté prstíky. Poklepávají na kmeny stromů rychlostí až osmkrát za sekundu a poslouchají ozvěnu a šramot larev. Jakmile objeví dutinu, žvýkají díru do dřeva tak dlouho, že zuby vytvoří díru. Larvu pak vyšťourají právě těmi tenkými prstíky. Zuby ksukolům dorůstají po celý život, který trvá přibližně 25 let. 

Mezi domorodci je ovšem rozšířena pověra, že pokud ksukol na někoho ukáže svým dlouhým hubeným prostředníčkem, dotyčný zemře. Proto je nemilosrdně zabijí, kdykoliv se objeví v blízkosti vesnic. Mají nálepku „nositel špatných zpráv“ nebo „hněv předků“. V boji proti jejich vybíjení dosud nepomohly ani rozsáhlé kampaně mezinárodních ochranářských institucí. Jejich populace tedy potupně klesá a jsou ohroženi.

 

8.5 /10

Celestýna

Zhlédnuto: 14 731x Hodnocení: 8.5/10 Komentářů: 20 Kategorie: příroda

Značky: ostrov , tvor , zvíře , zajímavost , madagaskar , fauna , flóra , lemur , poloopice , ksukol ocasatý

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Fešáci.
To je ten brněnskej typ z toho animáče, jak dělá společnost královi Jelimánovi, ne ?
košíkova mutace
Ta 4. mi připoměla Braindead od Jacksona..ta mrtvá opice =o))))))))))
4,5,6 ty vole... 😃 😃
4,5,6 ty vole... 😃 😃
  • Joan
  • 17.04.2019 01:55
mudr. Dírošťourek Karel
má stejnej pohled jako moje stará když ji oznámím že jdu na pivo
vetšina zvířátek ne roztomilá nebo aspoň hezká, votomdle to říct nemůžu..... celkem příšerka. Ty prsty jsou jak pavoučí nohy😫
"Mezi domorodci je ovšem rozšířena pověra, že pokud ksukol na někoho ukáže svým dlouhým hubeným prostředníčkem, dotyčný zemře." To není pověra, dotyčný opravdu zemře.