Potopení HMS Barham (1941)

31. srpna

HMS Barham byla britská bitevní loď třídy Queen Elizabeth z doby první světové války, která bojovala i v prvních letech druhé světové války. Dne 25. listopadu 1941 byl Barham při jedné z akcí u pobřeží Egypta zasažen torpédy z německé ponorky U-331, jež velel Hans-Dietrich von Tiesenhausen. Ponorka se dostala asi 350 metrů od lodi a vypálila z bezprostřední blízkosti čtyři torpéda. Tři z nich trefila Barham prakticky na stejném místě. Loď se převrátila a její muniční sklady vybuchly. Při potopení Barhamu zahynulo 862 britských námořníků (337 přežilo).

Britské velení zakázalo o incidentu mluvit a celá událost byla 4 měsíce cenzurována, německá ponorka totiž netušila, jaký úlovek se jí povedl.

Video bylo natočeno ze sesterské lodi Valiant.

9.6 /10

košík

Zhlédnuto: 21 173x Hodnocení: 9.6/10 Komentářů: 45 Kategorie: video

Značky: smrt , moře , historie , anglie , německo , army , voják , válka , velká británie , armáda , ponorka , exploze , výbuch , 2.světová válka , námořnictvo , egypt , loď , bitva , nacisté , 40.léta , torpédo , munice

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
350 metrů je bezprostřední vzdálenost?
aka blízkost?
Pokud je válka a jde o bitevní loď a ponorku tak ano, vzhledem k tomu že to jsou tak necelé dvě délky bitevní lodi.. 😄
  • Aim9
  • 01.09.2018 00:44
na torpedovy utok urcite.
a chápete vůbec význam toho slova?
Jistě, význam se totiž mění s kontextem. Pokud jde o třeba o hmyz, je bezprostřední vzdálenost cca milimetr. Pokud jde o hvězdy a planety, tak jsou to stovky nebo i tisíce kilometrů...
Ano, a ty? 😄
pokud se bavím o hvězdách ve vesmíru, tak termín berzprostřední vzdálenost může použít jenom kokot. Tenhle termín má jenom jeden význam a to když mezi objekty není zhola nic. Vidim, že zdejší sebranka lidí fakt může snít o vystudované osmé třídě základky.
Kokot jsi ty, Black to napsal správně. Radši se vůbec nevyjadřuj.

Zobrazit celou diskuzi