Potopení HMS Barham (1941)

31. srpna

HMS Barham byla britská bitevní loď třídy Queen Elizabeth z doby první světové války, která bojovala i v prvních letech druhé světové války. Dne 25. listopadu 1941 byl Barham při jedné z akcí u pobřeží Egypta zasažen torpédy z německé ponorky U-331, jež velel Hans-Dietrich von Tiesenhausen. Ponorka se dostala asi 350 metrů od lodi a vypálila z bezprostřední blízkosti čtyři torpéda. Tři z nich trefila Barham prakticky na stejném místě. Loď se převrátila a její muniční sklady vybuchly. Při potopení Barhamu zahynulo 862 britských námořníků (337 přežilo).

Britské velení zakázalo o incidentu mluvit a celá událost byla 4 měsíce cenzurována, německá ponorka totiž netušila, jaký úlovek se jí povedl.

Video bylo natočeno ze sesterské lodi Valiant.

9.6 /10

košík

Zhlédnuto: 21 190x Hodnocení: 9.6/10 Komentářů: 45 Kategorie: video

Značky: smrt , moře , historie , anglie , německo , army , voják , válka , velká británie , armáda , ponorka , exploze , výbuch , 2.světová válka , námořnictvo , egypt , loď , bitva , nacisté , 40.léta , torpédo , munice

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
takova řacha a nesmetlo je to ani z paluby všecky...to čumim teda měli asi štěsti že to šlo hlavně směrem nahoru diky panceřování...ta lod musela byt mega odolna...měli velkou smulu že se jim dostali tak blizko, docela mě zajima jakej měla lod doprovod...jinak o lodi slyšim poprvy a to se o ně dost zajimam...to je asi hodně zatutlanej pruser 😄
  • Aim9
  • 01.09.2018 00:43
toto video poznam, uz som ho videl. Samozrejme som nepoznal nazov lode, ani jej pribeh. Video som povodne datoval do obdobia 2.sv. vojny.
asi se píču zajímáš

Zobrazit celou diskuzi