Přístání Čchang-e 4 na Měsíci

14. ledna

3.ledna 2019 přistála na odvrácené straně Měsíce (jako první v historii) čínská lunární průzkumná sonda Čchang-e 4, která byla vypuštěna 7. prosince 2018. Provozovatel a hlavní dodavatel mise je Čínská národní vesmírná agentura (CNSA).

Vzhledem k tomu, že se sonda nachází na straně Měsíce, která je trvale odvrácena od Země, není přímá komunikace s pozemským řídícím střediskem možná. Spojení udržuje satelit, který Čína již v květnu vyslala na oběžnou dráhu v soustavě Země-Měsíc.

Odvrácená strana Měsíce směřuje od Země a je poměrně neprobádaná. Žádná sonda ani průzkumný modul tam dosud nepřistály. Tato oblast na přírodním satelitu Země je hornatá, zvlněná a posetá krátery, na rozdíl od opačné strany, kde jsou i rovinaté oblasti vhodné pro přistání.

Na palubě sondy jsou přístroje ke geologickému průzkumu a k biologickým experimentům. Dále také brambory a semena plevelné rostliny zvané huseníček rolní (Arabidopsis thaliana), kterou vědci vzhledem k její nenáročnosti a krátké generační době používají jako modelový organismus. Číňané chtějí zjistit, zda je možné pěstovat rostliny v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace. K biologickým experimentům dopravila sonda na Měsíc také vajíčka bource morušového.

8.7 /10

košík

Zhlédnuto: 14 444x Hodnocení: 8.7/10 Komentářů: 59 Kategorie: technika

Značky: technologie , vesmír , měsíc , čína , přistání , výzkum

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
ta hudba je fakt hnus
Lepší než kdyby tam přistávala česká sonda,...to by zazněli Kabáti
A jeste by posadka rozkradla mesic..
kdoví jestli..jeslti jsou na měsící vůbec ňáky stopy 😄
Lol, nejlepší je, jak tady lidi pořád žijou v představě, že my jsme ti desně hóch a číňani jsou pořád někde v loji.
nedělal bych si iluze kolik z tý sondy je vybádáno v číně a kolik těch technologií je dotahaných od amíků nebo z ruska.
no já ti nevim, jsou to furt křováci. Krkaj, prdí a dloubou se v nose na veřejnosti a taky pijou vlastní chanky
LOL a nejsme snad? Jedinej rozdíl mezi nima a náma je ten že jejich ekonomika si takovýhle věci může prostě dovolit a to přesto, že dobrá polovina obyvatel tam žije ve sračkách. Je to stát kterej jde přes mrtvoly, preferuje cestování na měsíc apod. hovna před důležitejšíma věcma tady dole. Klasická komunistická sračka, co se snaží všem okolo ukázat jak jsou kurva vyspělí a přitom všichni okolo ví že to tak neni.
kámoš žije v Šanghaji a co se podmínek pro podnikání týče tak v komunismu žijeme spíš my;-)
Ano Šanghaj, Hongkong apod...ale nejsou to spíš státy ve státě? Já mluvím o Číně jako celku...samozřejmě že tyhle centra ekonomiky jsou daleko před námi ale to není celkový obraz. Za celkově vyspělou zemi považuji třeba Japonsko.
Soudis podle poctu kategorii v pornu?
Soudím spíš obraceně a to podle kategorii: znasilnena a zavraždena, přejety chodec/dítě, pracovni nehoda, vražda smrt zabiti atd. Vsechno čina a japonsko minimalne..jasny rozloha a pocet obyvatel je jinak ale tohle je mentalitou a socialním statusem..japonci jsou sice ujetí ale pořad to co delaj neporušuje prava jinyho cloveka.
Ano, i ty, nakupující na Aliexpressu, jsi je podpořil. Víceméně nikomu smrt nepřeju, ale jsem zvědavý, jestli jim ten mourec borušový a ruseníček chcípnou.