První snímek černé díry

10. dubna

Mezinárodní vědecký tým dnes oznámil milník v astrofyzice - vůbec první fotografii černé díry. Nachází se v centru galaxie Messier 87 v souhvězdí Panny, asi 55 milionů světelných let od Země (přes 500 trilionů kilometrů) 

Výzkum byl realizován projektem Event Horizon Telescope (EHT) Jedná se o mezinárodní polupráci, která se od roku 2012 snaží přímo sledovat bezprostřední okolí černé díry pomocí globální sítě teleskopů na Zemi. Oznámení proběhlo na souběžných konferencích ve Washingtonu, Bruselu, Santiagu, Šanghaji, Taipei a Tokiu.

Navzdory velkému množství černých děr ve vesmíru je nesmírně težké je pozorovat. Horizont událostí černé díry je bod odkud není návratu a po jeho překonání zmizí cokoliv - hvězdy, planety, plyn, prach a všechny formy elektromagnetického záření.

 

Na ostřejším snímku je vizualizace podoby, kterou vědci předpokládali. Na snímku druhém pak samotná černá díra.

9.4 /10

Celestýna

Zhlédnuto: 33 390x Hodnocení: 9.4/10 Komentářů: 153 Kategorie: galerie

Značky: věda , vesmír , událost , fotografie , teleskop , výzkum , černá díra , astronomie

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
500 triliónů je fakt daleko. Na stránkách Českého rozhlasu píšou, že je od nás vzdálená miliardy kilometrů. Napsal jsem jim teď, že od miliardy km je k 500 triliónům km řádově stejně daleko, jako k desítkám metrů, a tak blízko černé díry bych být teda nechtěl. Počkám, jestli přijde odpověď:)
No jo Český rozhlas, tam to je kretén vedle idiota stejně jak v České televizi. Nemůžeš od nich čekat zázraky!!
To neříkám. Ale chyby tam mají stejně často jako v soukromých médiích. Gramatické, logické, třeba i jen překlepy. Syntax už vůbec neřeším. Problém je, že když u článků není diskuse, nemáš jim to jak oznámit. Dohadoval jsem se loni s člověkem, který má funkci "Ombudsman Českého rozhlasu", že by měli zavést na stránky něco jako tlačítko "našli jste chybu". Odpověděl, že to prý nejde, a že mám chybu oznámit redaktorovi, který je podepsaný pod článkem.
Na dotaz, kam mám chybu oznámit, když pod článkem je napsáno čtk, že prý jemu. Končím. Jak něco patří státu, je to v číči.
Mají to správně, galaxie M87 je od nás vzdálená asi 50 mil. světelných let, 1 světelný rok je asi10 bilionů km. Nejsou tam od toho, aby odpovídali na nejapné dotazy analfabetů.
.. tak jsem zvědav, jestli se jim omluvíš.
" Ta se nachází ve středu miliardy kilometrů vzdálené galaxie". Jsem analfabet, když to říkáš ty, tak to musí být pravda. A jak je teda podle této věty ta galaxie daleko?
aha, už vím, který článek myslíš. Chybu tam teda mají, ale jinde, než jsi myslel. Ověřit se to dá snadno, vzdálenot té alaxie es dá vyhledat a rychlost světla znáš ze školy.

Zobrazit celou diskuzi