Rozbombardovaná Ostrava

13. září

Unikátní snímky Ostravy po náletu ze dne 29.srpna 1944 (ne, nejsou to fotky z minulého týdne), kdy americké bombardéry typu B-24 Liberator z jihoitalské letecké základny v Bari zacílily na ostravské rafinerie, Vítkovické železárny, chemičku Rütgers a nádraží v Přívoze. Letadla v počtu asi 400 přelétávala v pěti vlnách od jihu k severu. Nálet byl plošný, provedený kobercovým způsobem. Většinu cílů bomby zasáhly jen okrajově, větší škody utrpěly obydlené oblasti. Nálet trval přes hodinu (letecký poplach byl vyhlášen v 10:45 a trval do 11:55) a vyžádal si téměř 500 obětí na životech. Značné škody vznikly v Zábřehu, Vítkovicích a Slezské Ostravě, silně zasaženo bylo také centrum města v okolí Zámecké ulice.

 

Touto jednou z nejtragičtějších válečných událostí na území dnešní České republiky se zabývá i 16minutový dokument - ke zhlédnutí zde: https://youtu.be/xtbigzzLieI

9.5 /10

košík

Zhlédnuto: 21 436x Hodnocení: 9.5/10 Komentářů: 71 Kategorie: historie

Značky: usa , smrt , útok , destrukce , česká republika , válka , armáda , bomba , událost , 2.světová válka , letecký útok , retro , 40.léta , ostrava , tragédie , bombardování , nálet , letectvo , československo , bombardér

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Škoda že to za těch 75 let nikdo neopravil, takový pěkný město to mohlo bejt...
Nemohlo. Dokud tu budem mit kofoly v privoze, malo v porbue, cosi v mariankach a pak uplne zavaleny hrusov a podobny lokace se to nemuze zlepsit. Ti lide nemaji zadny vztah k nicemu. Uz sem okrikl 2 vyzrane svine proc hazou plechovky na zem. Mam 2 metry 100kg a kdyz se sklebim maji normalne lidi strach. S cikanou to ani nehlo a vklidu mi rekla z eto nezvedne a sla pryc. Jsou tak sebevedomi az to neni mozne.
Tu dobu si nikdo z nas neumi ani predstavit. Znam chlapka co zazil bombardování chemicky v Litvinove Zaluzi. Dnes mu je 100 let. Stoji za to ho potkat a prohodit par slov.
Potkat, je mu 100 let a potkat? Kde se dá potkat 100 letý pamětník?
Miloslav Hrabák. Potkat ho muzes v Litvinove. V podstate pomahal tu chemicku stavet. Napsal nekolik knih o Zaluzi. Po valce se stal chemickym inzenyrem a pracoval tu. Najdi si ho na netu 😉
Omluva, je mu 98 let
Kde asi. Dělá vyhazovače v Attic music clubu. 😃
takže ta fabrika na začátku Mostu " závod Hrabák" je jeho ?🤔😉
Presneji na zacatku Litvinova. A Hrabák je sachta, s tim nema nic spolecneho.
No já nevím, ale "přeživších" je všude plno, tak proč by nemohl být pamětník z Ostravy?
V srpnu 1944 to bylo ještě celkem rozumné, ale bombardování Plzně v dubnu 1945 mi přišlo už zbytečné. Vím, že Škodovka vyráběla zbraně pro Němce, ale v té době už to nemohlo mít žádný vliv, jenom se rozjebal funkční závod, který po válce mohl Čechům dobře posloužit...
Právě, že to mělo vliv. Zóny vlivu už byly rozděleny na Jaltě a američané u nás likvidovali průmyslové závody, aby nebyly schopné konkurence. Bylo bombardováno daleko více míst. Třeba závody v Olomouci a okolí (Milo, Moravia, železárny) rozbombardovali všechny. Používaly těžké hlubínné pumy. Dodnes při stavbách nacházejí nevybuchlé americké pumy. Naposled před dvěma lety. Muselo se evakuovat víc než deset ulic.
No zrovna v Plzni našli jednu bombu někdy o prázdninách a evakuovali okruh 2 km...
Ber to tak, že Sověti bombardovali Mladou Boleslav ještě týden po německé kapitulaci..
No, deset ulic, to tak nějak bude kolem 2 km. Nežijeme na vesnici. 😃
Pzeň je proti Olomouci prdítko. 😃 Byla zastavena hromadná doprava a omezena činnost Vrchního soudu. Bylo to v rozsahu tří zastávek tramavaje, takže možná ještě víc než 2 km. A těch čumilů neúrekom. 😃
V dubnu bombardovaly ty kurvy serazovaci nadrazi,odkud jezdily vlaky s prchajicimy vojaky.Skodovka uz byla rozjebana davno.Pri tom poslednim naletu zemrela rodina stryce me babicky.Bydleli v Plzni na Letne.Pro mimoplzensky pobliz Prazdroje,smer Praha.Kryt dostal primej zasah.Identifikovali jen stryce podle obleceni.Zbytek rodiny nemohli.Diky Ameriko!!!
Tazke hlbinne pumy ... to je co prosim? Hlbinne pumy na ponorky myslis? 🙂
Ne, jednalo se o LETECKÉ hloubkové pumy. Jedna taková málem zabila moji babičku, když prorazila opevnění protileteckého krytu a to dopadla o kus vedle. Měla štěstí, že dorazila na poslední chvíli a stála hned u vchodu. Všichni, co byli dál v krytu byli na kaši.
Tady je citace z materiálu o amerických pumách z období druhé světové války, je to ke stažení ve formátu Pdf, bohatá obrazová dokumentace. Cituji: "Byly zde ještě tzv. Deep Penetration (DP) tyto hloubkové probíjecí pumy měly stabilizátory zakřivené tak, aby pumě při jejím letu udělily patřičnou rotaci a tím schopnost proniknout nadloţím opevněných objektŧ. První z těchto pum byly 5,45 tunové (12,000 libra)
Tallboy "šampusky" puma, která byla poprvé pouţita v boji spojencŧ u Landis v Normandii v červnu 1944. Nesl je upravený Lancaster a byly pouţity proti tunelŧm, opevněným výzbrojním skladŧm a dalším prioritním cílŧm. Pouţívání těchto pum, bylo výsostným právem elitních eskader RAF č. 9 a 617, kterým se také podařilo potopit zakotvenou bitevní loď Tirpitz u norských břehŧ 12. listopadu 1944.
Jeden z kráterŧ na ostrově Håkøya byl deset metrŧ hluboký a třicet metrŧ široký, to vše v kamenité pŧdě. Američané tuto pumu s označením T 10 a další T 14 „Grand slam“ pouţívali ještě po druhé světové válce a podvěšovali ji pod bombardér Convair B – 36." [PDF] Letecké pumy www.expozice-ralsko.estranky.cz › file › 2.-letecke-pumy-usa.pdf
Se to douč nebo co.
Citis ten rozdiel medzi hlbkova a prierazna ze? 😃 Pripadne prierazna s oneskorenou iniciaciou. ... fakt to nie su hlbkove bomby 😉 Letecke hlbkove samozrejme existovali, par krat boli odhadzovane z B-24 Liberator od Coasta guard na nemecke ponorky. Viac sa asi nenaucim, mal som to na vysokej skole a promoval som z toho 😉
To, co jste se učili ve škole neodpovídá realitě. Americké pumy dopadaly na průmyslové objekty a na vojenské objekty. Hloubkové se jim říkalo proto, že měly velkou průraznou sílu. A byli to amíci, kdo je shazovali. Rusové zase útočili na dopravní spoje, aby nácci neměli zásobovaní a později aby se jim hůř zdrhalo.
Ona nalezená puma před dvěma roky byla taky americká. Existovalo mnoho pamětníků a lidé rozhodně nebyli blbí, jako někteří dnes, aby nevěděli, KDO je bombarduje. Kdyby ses ráčil podívat do onoho přehledu v PDF, zjistil bys, že tyto pumy se nepoužívaly pouze na ponorky.
Takovou hovadinu může pronést jen teoretik, co ví o válce velký kulový. Ve válce totiž se používá právě to, co je nejvhodněší po ruce. Třeba na Donbase používají ukři S300 na ostřelování obytných civilních čtvrtí. Ale jestli se o toto nezajímáš, potom se do těchto věcí nepleť, protože jsi pak za vola.
Jaký je tedy rozdíl mezi hloubkovou leteckou pumou a hloubkovou leteckou probíjecí pumou? No, asi jen tvoje blbý kydy.
Pokud chceš ale opět přepisovat historii, tak si to schovej pro své kámoše sluníčkáře. Kydy, že hodní amíci bombardovali tímto svinstvem jen ponorky, je svinskej kec. Stejně jako bys chtěl tvrdit, že můj děda nezemřel v německém koncentráku, protože ti hodní nácci nic takového nedělali. Jsi jen sluníčkářskej hnůj. Fuj.