Rozšíření náboženství za posledních 5000 let

03. září

3D mapa zobrazuje rozložení pěti hlavních náboženství (Hinduismus, Buddhismus, Křesťanství, Judaismus a islám) po světě za posledních 5000 let.

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 26 216x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 83 Kategorie: video

Značky: historie , svět , země , islám , náboženství , buddhismus , křesťanství , židé

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Je to biz, hitler vedel dobre jak to funguje
  • Joan
  • 04.09.2018 02:31
„Slovo Bůh pro mne není nic víc než označení výtvoru lidské slabosti. Bible je sbírka legend, které jsou sice úctyhodné, ale přesto velice primitivní. Žádná její interpretace, byť by byla sebelepší, nemůže (podle mého názoru) tento fakt změnit.“ Albert Einstein !:-)
velice pochybné. Bůh nehraje v kostky. Albert Einstein.; Každý hluboký přírodovědec musí mít určitý náboženský cit, protože si nedovede představit, že by ony neobyčejně jemné souvislosti, které odhaluje, promýšlel poprvé sám. V nepochopitelném vesmíru se projevuje nesmírný převažující rozum. Albert Einstein.; ...
1) Bůh nehraje v kostky, bylo Einsteinovo odmítnutí kvantové mechaniky (takové jaká na začátku 20. stol. byla) 2) Cit pro nábožno nerovná se víře v (personifikovaného) Boha. 3) Druhý citát je poněkud volně přeložen a vytržen z kontextu.
Scientific research is based on the assumption that all events, including the actions of mankind, are determined by the laws of nature. Therefore, a research scientist will hardly be inclined to believe that events could be influenced by a prayer, that is, by a wish addressed to a supernatural Being. ...
However, we have to admit that our actual knowledge of these laws is only an incomplete piece of work (unvollkommenes Stückwerk), so that ultimately the belief in the existence of fundamental all-embracing laws also rests on a sort of faith. All the same, this faith has been largely justified by the success of science.
On the other hand, however, every one who is seriously engaged in the pursuit of science becomes convinced that the laws of nature manifest the existence of a spirit vastly superior to that of men, and one in the face of which we with our modest powers must feel humble. The pursuit of science leads therefore to a religious feeling of a special kind, which differs essentially from the religiosity of more naive people.
Bible je jen zápis o přistání mimozemšťanů na naší planetě a pozvednutí opice na člověka jejich zásluhami. stejně tak jako ostatní náboženství, egypt, mayové.... v čině jsou taky pyramidy, poslali tam vědce, vědci vylezli a řekli ať to zasypou, protože následujících 1000let nemá lidstvo na to aby pochopilo co v těch pyramidách je. Takže tak asi...
Ty subaru , ty musíš být namakaný , ani nevím v jakých je to řečech , já neumím ani pořádně česky 😀
Stargate? 😄
J.Crha - NA TEBE JSME ČEKALI AŽ NÁM TO VYSVĚTLÍŠ
pyramid je v číně hodně (stovky) expedice se konaly a přišlo se na to že legendy o hrobce císaře Š-chuang-ti jsou asi pravdivý, má mít v jedný z nich hvězdnou oblohu, řeky z rtuti a podobný píčoviny, zavřený je to do roku 2050 kvuli tomu že není dostupná dost dobrá technika na to to prozkoumat a nezkurvit tak nepiš hovna o 1000 letech a pochopení
hinduisti v juznej amerike?
Taky mě to překvapilo.
Potomci indických "gasrbajtrů" potažmo otroků z bývalé Britské Guyany.. ještě více jich bylo tehdá přivezeno na Mauritius.
.. ale týká se to třeba i sousední holadské guyany, dnešního Surinamu.
Prosimtě, do roku 1700 nevěděli o americe tak jak by mohli vědět jaké je tam nábopženství...
  • Otak
  • 03.09.2018 22:30
Buddhismus není náboženství pokud vím, ale spíš životní směr.
podle indologů žádný hinduismus ani neexistuje, je to více různých filsoficko-náboženských směrů.
Buddhismus je ateistická víra.
Úplně tak jednoduché to není. V dílech buddhistické tradice se vyskutují bozi a další nadpřirozené bytosti. A taky 3 největší sochy světa jsou sochy Buddhy, to taky svědčí o jistém zbožštění. Buddhismus je taky v mnoha zemích oficiální státní náboženství a konají se občas i buddhistické koncily.
Ve své podstatě, to co šířil Sidhartra Gauthama, byla čistě ateistická víra, Sidhartra se dokonce nábožeství "vysmíval", že je to ztracený čas poznáváním nečeho co dost možná neexistuje místo toho, aby po správné cestě k prozření máji a vymanění se ze sansáry,
Sochy Buddhů nejsou důkazem zbožštění, ale souvisí s konceptem boddhisatvy, tedy toho kdo dosáhl osvícení, zřekl se nirvány, aby pomohl ostaním na cestě k osvícení, tak jak to udělal i Buddha Šakjamuni (Sidhartra). Proto se tito ovícení uctívají.
Jak se budhismus šířil, místně do něj byly inkorporovány místní víry, bozi a duchové (např. tibetský budhismus) a myšlenkové koncepty (např. Čchan v Číně a potažno Zen v Japonsku). To, že se konaly budhistické koncily neznamená, že budhismus je náboženství. Léřaři či vědci mají také své koncily (a.k.a. konzilia a.k.a. symposia)
Jako sledovat šíření moru. Kde jsme mohli dneska být kdyby si před pár tisíci lety nezačali vymýšlet tyhle pohádky...
nebo sme tu uz davno nemuseli byt.. kazdy nabozenstvi ucit i urcitou pokoru respekt a bejt dobrej.. samozrejme svude se nasel nejakej chytrak kterej toho umel dobre zneuzit pro sebe..
To neuci zadny nabozenstvi, to je dany uz biologicky. Nabozenstvi je jen nastroj, jak kontrolovat masy lidi.
náboženství je bohužel zřejmě dáno biologicky taky.
to mas urcite pravdu ale hodne lidi rado zapomina...
Aj pes veri ze ked prides pojdes sa s nim vykakat a das mu nazrat. Veri v to. I zvierata maju svoje nabozenstvo a svojho boha. Je to prirodzene verit v nieco, bud ze Boh je, alebo verit tomu ze Boh nie je, clovek nam dusu a to co nas lisi od zvierat je len nahoda.
Strčte si ty Vaše bohy do prdele
nebylo by to tento.. rouhání a hřích dohromady?
zapomněli současnost...... 1/3 Francie, 1/3 Anglie, 1/3 Německo, 1/4 Belgie Holandsko, 1/4 Švédsko a mohl bych pokračovat.... hnus velebnosti
mám chuť na Stronghold: Crusader 😄
Rome Total War je lepší 😄
ateismus nikde?
Ateismus nebyl dokud nebyli bozi... A pak ateismus neni nabozenstvi
to je jako bys chtěl mít zdraví na seznamu nemocí..
Proč vynechali některé oblasti, které byly před příchodem islámu křesťanské? Jako jižní a východní pobřeží Středozemního moře(S. Afrika, Egypt, Izrael, Sýrie...)?
Business Insider nejsou holt akademici z historických ústavů