Rozšíření náboženství za posledních 5000 let

03. září

3D mapa zobrazuje rozložení pěti hlavních náboženství (Hinduismus, Buddhismus, Křesťanství, Judaismus a islám) po světě za posledních 5000 let.

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 26 208x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 83 Kategorie: video

Značky: historie , svět , země , islám , náboženství , buddhismus , křesťanství , židé

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
  • Otak
  • 03.09.2018 22:30
Buddhismus není náboženství pokud vím, ale spíš životní směr.
podle indologů žádný hinduismus ani neexistuje, je to více různých filsoficko-náboženských směrů.
Buddhismus je ateistická víra.
Úplně tak jednoduché to není. V dílech buddhistické tradice se vyskutují bozi a další nadpřirozené bytosti. A taky 3 největší sochy světa jsou sochy Buddhy, to taky svědčí o jistém zbožštění. Buddhismus je taky v mnoha zemích oficiální státní náboženství a konají se občas i buddhistické koncily.
Ve své podstatě, to co šířil Sidhartra Gauthama, byla čistě ateistická víra, Sidhartra se dokonce nábožeství "vysmíval", že je to ztracený čas poznáváním nečeho co dost možná neexistuje místo toho, aby po správné cestě k prozření máji a vymanění se ze sansáry,
Sochy Buddhů nejsou důkazem zbožštění, ale souvisí s konceptem boddhisatvy, tedy toho kdo dosáhl osvícení, zřekl se nirvány, aby pomohl ostaním na cestě k osvícení, tak jak to udělal i Buddha Šakjamuni (Sidhartra). Proto se tito ovícení uctívají.
Jak se budhismus šířil, místně do něj byly inkorporovány místní víry, bozi a duchové (např. tibetský budhismus) a myšlenkové koncepty (např. Čchan v Číně a potažno Zen v Japonsku). To, že se konaly budhistické koncily neznamená, že budhismus je náboženství. Léřaři či vědci mají také své koncily (a.k.a. konzilia a.k.a. symposia)

Zobrazit celou diskuzi