Růžoví delfíni

08. ledna

Boto, jak se těmto sladkovodním delfínům říká, žijí hlavně v řece Amazonce, v jejich přítocích a Orinoku. Správně se jmenuje delfínovec amazonský (Inia geoffrensis) a patří k nejméně ohroženým říčním kytovcům. Má nezvykle pružnou páteř a hlavu může otočit až o 90 stupňů - to žádný jiný kytovec nedokáže. V prostředí, kde žije, je to pro něj zásadní, v pralesních vodách se musí při lovu obratně proplétat mezi větvemi a kořeny stromů. Je to dravec, který nemá ve své domovině přirozeného nepřítele, prchají před ním i pirani, jimiž se běžně živí, stejně jako obrovské arapaimy či kajmani. Stáří amazonského říčního delfína se pozná podle jeho barvy - čím starší je tento savec, tím více přechází jeho zbarvení ze stříbřitě šedé do růžové. Delfíni rozlišují jen světlo a tmu, zato však vnímají zvukové vlny v oblasti ultrazvuku. Díky echolokaci dokáže najít potravu, která se skládá převážně z malých rybek, i mezi kořeny a v kalné vodě ji snadno uloví.

 

Místní indiáni věří, že se růžoví delfíni v noci mění v krásného mladíka, který svede tu nejkrásnější dívku a ráno se v podobě delfína vrátí do řeky. Zabít ho ovšem přináší smůlu, a pokud se mu podíváte do očí, navždy vás budou trápit noční můry.

 

Genitálie mrtvého růžového delfína se používají jako afrodisiakum a jeho oko, které má logicky magickou moc, protože dokáže uhranout i tu nejkrásnější ženu, se používá při hledání životního partnera. 

9.3 /10

spartanDC

Zhlédnuto: 9 895x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 24 Kategorie: příroda

Značky: lov , dokument , bbc , amazonie , řeka , jížní amerika , potrava , delfín , savec

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Tak asi víme proč jsou růžový.
Místní indiáni vyšukají sousedku, a pak to svedou na delfína. Už aby se u nic zavedla marxistická výchova.
Místní indiáni věří, že se růžoví delfíni v noci mění v krásného mladíka, který svede tu nejkrásnější dívku, protože je vymrdá tím obrdildem co má místo čumáku. 😄
  • Joan
  • 09.01.2019 04:15
hmmm, i mezi delfínama jsou Fešáci !:-)
Koukám že tam je i voda růžová
Vypadají jako čuráci
Chcel si napísať ako odraz v zrkadle keď pred ním stojíš ... už si to pochopil ?!
Hua hua... asi se potrhám... kokote!
To mi je jasné ty úbožiak 😁
Nepičuj a mazej do školy
Do školy ? Snáď do práce ne ? Či ty chodíš ešte do školy ? Do ktorej triedy ? Do 3C ?
Ošukal bych je a sežral.. pak bych byl taky růžovej 👍
Zůstaň raději u gumové Anči ,máš to jistější . 😜
Krása.
Ty Indiáni jsou ale dementi 😄 😄 😄
Dobry!