Rychlost světla v reálném čase

07. října

Video vytvořené britským vědcem Dr. Jamesem O'Donoghuem, který pracuje pro japonskou vesmírnou agenturu JAXA. Jeho vizualizace ukazuje reálnou rychlost světla (299 792 458 m/s - 1 079 252 848,8 km/h) mezi objekty ve vesmíru. Touto rychlostí se dá Země za sekundu oběhnout 7,5 krát, ze Země na Měsíc by to trvalo 1,255 sek., ze Země na Mars 3 min. a 2 sek. a ze Země ke Slunci 8 min. a 17 sek.

9.7 /10

košík

Zhlédnuto: 34 719x Hodnocení: 9.7/10 Komentářů: 58 Kategorie: příroda

Značky: rychlost , země , animace , věda , vesmír , světlo , vzdálenost , planeta , sluneční soustava

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Kdyz se podivam na slunko, tak je vizualne o 8 minut a 17 sekund starsi nez ve skutecnosti je. Pri pohledu na hvezdy atd tak vidime jenom minulost
I když se podívaš do zrcadla, vidíš minulost a ve skutetočnosti jsi už starší, i když jen o pár nanose kund.
...pár na nose kund?? snad par kund na nose ne?
Súhlasím, ale bohvie ako to je naozaj. Možno aj tie čísla sú úplne iné... predsa len na ne prišiel človek... a kto povedal, že má pravdu ? ...a kto bol ten človek, čo prišiel a povedal, že má pravdu ?... je to všetko vec pohľadu, môžeme tomu veriť, ale ani nemusíme... podľa mňa sme ešte v takých smiešnych plienkach, čo sa týka týchto znalostí, ale video určite zaujímavé, moja poznámka, len tak na okraj a možno na rozvinutie nejakej zaujímavej témy..
odpověď je experiment, i když většinou je potřeba drahé vybavení. Např.: na Měsíci je položeno několik odrazek, laserem se takhle měří jeho vzdálenost s přesností na centimetry. Anebo, na Mars a mnohem dál už bylo vysláno mnoho zařízení, takže ta prodleva je odskoušená. Ale můžeš si věřit, že je to to všechno dezinformace a součást nějakého spiknutí.
Pozor, tak som to nemyslel ! To o čom píšeš viem. Ja som skôr narážal na to, že jednotka času, teda sekunda, alebo jednotka vzdialenosti, teda meter, je takisto len nami (ľudstvom) vymyslený a definovaný pojem, pritom je možné, že obidva pojmy majú úplne odlišné hodnoty v rámci vesmíru a jednotlivých galaxií...
Sme v tom v takých plienkach v akých je väčšina užívateľov NDR
Sice si tyto jednotky člověk vymyslel, ale stále jsou založeny na reálných fyzikálních jevech. Kldině si můžeš vymyslet vlastní jednotky a budou-li stále založeny na reálných fyzikálních jevech, budou také správné. A co si budeme nalhávat, zrovna definice metru, tak i sekundy také nejsou zrovna nejsofistikovanější. Čili navrhuji založit novou časovou jednotku 1 Fešák. Na čem bude založena, nechám na volné diskuzi.
Nejen o pár nanosekund. Nejdřív foton musí aktivovat v sítnici rhodopsin, který následně aktivuje tranducin a cGMP signální dráhu. To samotné trvá několik milisekund. Pak otevření iontových kanálů, vznik akčního potenciálu, jeho cesta do týlní oblasti mozkové kůry a zpracování obrazu. Dohromady cca tak desetina sekundy.

Zobrazit celou diskuzi