Schwerer Gustav

04. února

Schwerer Gustav (Těžký Gustav) bylo německé železniční dělo. Původně mělo jméno Dora, ale v červnu 1942 bylo přejmenováno na Gustava, aby se nepřátelé domnívali, že Němci mají tyto obří děla dvě.

Plně sestavený Gustav vážil přibližně 1350 tun. Měl ráži 800 mm a jeho hlaveň měřila 32 metrů. Byl schopný vypálit až sedmitunové dělostřelecké granáty a to do vzdálenosti až 47 kilometrů. Na vzdálenost 37 km pak bylo například schopné prorazit pancíř o tloušťce 1,5 m. K vystřelení každého granátu Gustavem bylo potřeba 1,75 tuny střelného prachu a k obsluze sloužil dělostřelecký prapor o síle 500 mužů 

Jeho hlavním účelem měl být útok na pevnosti francouzské Maginotovy linie. Vývoj byl ale natolik náročný, že Němci nestihli dokončit ani jediný kus do doby, než na Francii zaútočili. Gustav tak byl nasazen až později, při dobývání Sevastopolu v rámci operace Barbarossa.

Těsně před skončením války bylo dělo nakonec zničeno, aby nepadlo do rukou nepřátel. Jeho trosky pak nalezli američtí vojáci asi 50 km od Chemnitzu.

Na fotkách 3 a 4 jsou další z železničných kanonů s menší ráží.

 

9.6 /10

Celestýna

Zhlédnuto: 25 642x Hodnocení: 9.6/10 Komentářů: 32 Kategorie: historie

Značky: útok , německo , zbraň , válka , technologie , voják , dělo

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
hehe takový množství prachu 😄. to mělo životnost deset vystřelů ne
  • LUF
  • 04.02.2019 20:43
To muselo dát příšernou práci a přitom taková blbost
tak se přiznejte kdo to tady celé zkopíroval a dal na FB skupinu Historie válek?? 😄
Kdo? Asi nějakej magor....sice jsou tu občas moudra ale rozhodně bych komentáře nekopíroval
myslím článek+foto
Postačilo tedy zničit koleje a kanon nemohl ject dál.
  • Otak
  • 04.02.2019 19:39
Jak obří kokot. Vypadá to mocně, ale ve výsledku si s tím pořádně nezamrdáš.
Pra auto, 7 aut ty vole.
Oni hlavně vyvíjeli tyhle dalekonosný zbraně na to aby mohli odstřelovat londýn z evropy. Pičo ale dobrý no, střílet auto na 37km daleko, vidět to Elon Musk tak to zrealizuje místo hyperloopu.
To myslíš https://cs.wikipedia.org/wiki/V-3
Si to pletes s V3, ktere navic fungovalo uplne jinak. A nauc se poradne cesky, ty "odstřelovat" !
Hlaveň vážila údajně 300 t a zajímavé je řešení stavby kolejí do zatáčky, protože se hlaveň mohla naklápět jen nahoru a dolů, nikoliv do stran.
němcům se tímhle mackem v sevastopolu podařil zničit sklad munice. Zajímavostí je, že ležel pod dnem zálivu v holubce cca 17m 🙂
To je případ zbraně která pomohla spojencům zvítězit
někde jsem četl že byl přejmenován kvůli tomu že pravej Gustav nebyl nikdy dokončen + citace z jednoho článku(Nakonec se tak naplnila slova kritiků stavby takových děl, protože padesát ran na Sevastopol nemohlo vyvážit stavbu děl za 7 milionů říšských marek)
Ve videu říkali 200 ran
těžko říct kdo má pravdu ono je to v celku jedno jestli 50 nebo 200 výsledek by byl pořád stejný.