Sestřelení jugoslávského letounu (1991)

17. května

21.září 1991, Šibenik, CHORVATSKO: Video z Bitvy u Šibeniku (také známá jako Zářijová válka) během Chorvatské války za nezávislost, ve které se Jugoslávská lidová armáda (JNA), podporovaná separatistickým útvarem Republika Srbská Krajina střetla s Chorvatskou národní gardou (ZNG), podporovanou chorvatskou policií.

Jugoslávské letectvo poskytovalo leteckou podporu jednotkám JNA, které se pokoušely překročit most Šibenik přes řeku Krka. Akce selhala poté, co ZNG sestřelila čtyři lehké útočné a průzkumné letouny Soko J-21 Jastreb - jeden zásah byl zachycen právě v tomto videu. Chorvatský voják Filip Gacina (ten bez kníru) ve videu křičel: „Oba! Oba padli!“. Střelou z protiletadlového raketometu 9K32M Strela 2M byl však zasažen pouze jeden Jastreb, jehož pilot zemřel. Druhému letounu se podařilo uniknout. Filip Gacina zemřel při výbuchu v roce 1998, kdy jako člen pyrotechnického týmu odminovával pole. 

 

Bitva u Šibeniku trvala od 16. do 22. září 1991, Chorvatská válka za nezávislost proběhla v letech 1991 až 1995. Šlo převážně o konflikt mezi Chorvaty a chorvatskými Srby, který překvapil svou krutostí, nebývalou od druhé světové války.

8.2 /10

košík

Zhlédnuto: 19 605x Hodnocení: 8.2/10 Komentářů: 39 Kategorie: historie

Značky: střelba , army , voják , válka , 90.léta , armáda , most , řeka , bitva , letoun , sestřelení , raketa , srbsko , chorvatsko , střela , 20.století , jugoslávie , balkán

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Tam to by celkově masakr na tom balkáně..... Slovani všech zemí spojte se a vyženeme negry a muslimáče.. a další věc dopíči proč tady musim hrát pexeso pokaždý když chci napsat komentář
To byl Earl.
To som pozeraval 😄
Dva jihoslovanské národy co se navzájem vraždí. Smutné.
dokonce je to ve skutečnosti jeden národ národovatější než "čechoslováci"
Ani ne, ono je to mnohem složitější, než si možná myslíš. Zkus se podívat na dějiny balkánských národů a zjistíš, že se vyvíjeli dost autonomě a v jiných podmínkách. Ani období Jugoslávie rozdíly nesmazalo.
složitější to je, ale projistotu upřesním, že nemluvím o "Jihoslovanech", ale o Srbochorvatech.
to je fuk. oba melete hovna
A jako Srb ti můžu s jistotou říct, že nic jako Srbochorvaté nikdy nebylo, titovská propaganda snažící se sjednotit kulturně odlišné národy sice byla hezká, ale bohužel nevyšla.
A můžeš prosím blíž vysvětlit jaké hovna konkrétně?
aha, díkty za info, vlastně o tom vím skoro hovno, až na to, že podle některých jde o úplně stejné jazyky, až na to písmo, které je dané právě těmi odlišnými možná spíš sférami vlivu, ne ?
... geopolitickýma i náboženskýma
Tak Chorvátsko sa hlavne dlhú dobu vývijalo pod vplyvom talianských obchodných republík. Srbsko naproti tomu bolo ovplyvnené skôr Byzanciou. To predznačilo ich ďalší kultúrny a náboženský vývoj. Kým Chorváti prijali "západné" kresťanstvo, Srbi prijali pravoslávie a už to samo o sebe vnieslo medzi nich rozdiely. No a samozrejme tým pádom Chorváti píšu latinkou a Srbi cyrilikou. Mýtus nejakej srbochováčtiny, či dokonca Sbrochorvátskeho národa, bol skôr živený umelo.
Áno pokiaľ ide o jazyk, sú rozdiely skutočne malé, ale predsa sú. Chorváčtina ma tendenciu vytvárať si vlastné výrazy, kým srbčina skôr preberá internacionalizmy. Len tak pre zaujímavosť napríklad futbal sa srbsky normálne povie fudbal a po chorvátsky nogomet, alebo letisko je po srbsky aerodrom kým po chorvátsky sa letisko povie zračna luka.