Sesuv půdy v Lao Cai: Tajfun Yagi zdevastoval horskou vesnici Lang Nu

11. září

Tajfun Yagi, který o víkendu zasáhl severní Vietnam, způsobil nejen silné záplavy, ale také ničivý sesuv půdy v odlehlé horské vesnici Lang Nu v provincii Lao Cai. Tento přírodní úkaz zcela zničil vesnici, která byla proměněna v rovinu bahna a kamenů, posetou troskami a potůčky. Obyvatelé, kteří přežili, popisují scénu jako nepoznatelnou a děsivou.

 

V Lang Nu přišlo o život nejméně 30 lidí, přičemž dalších 65 je stále pohřešováno. Záchranné operace probíhají za velmi obtížných podmínek, protože oblast je těžko přístupná a sesuv půdy přerušil cesty i komunikace. Internetové spojení bylo přerušeno, což ještě více ztížilo koordinaci pomoci.

 

Místní obyvatelé, kteří tragédii přežili, se zoufale snažili identifikovat a pohřbít své mrtvé. Někteří zemřelí byli uloženi do improvizovaných rakví, jiní byli zabalení jen v látce a položeni na zem. Na místě zasahují policisté a dobrovolníci, kteří pomocí krumpáčů a lopat prohledávají trosky ve snaze najít další oběti.

 

Podle vietnamských úřadů je tento sesuv půdy jedním z nejhorších, jaké severní oblast země zažila za poslední roky. Zároveň varovali, že kvůli pokračujícím dešťům a rozmáčené půdě hrozí další sesuvy. Přístup do postižené oblasti je velmi omezený a logistické problémy komplikují dopravu potřebných zásob, jako je pitná voda, léky a potraviny.

 

Katastrofa přichází v době, kdy tajfun Yagi způsobil rozsáhlé záplavy v celém severním Vietnamu a přilehlých zemích. Tento tajfun je považován za nejsilnější bouři, která zasáhla severní Vietnam za posledních 30 let.

 

Vesnice Lang Nu, dříve poklidná horská osada, je nyní jen plochou plného bahna, zcela zdevastovaná silou přírody. Rodiny obětí a přeživší se musí vyrovnávat s obrovskou ztrátou nejen svých blízkých, ale i svých domovů a živobytí.

8.0 /10

VOSIČKA

Zhlédnuto: 4 184x Hodnocení: 8.0/10 Komentářů: 3 Kategorie: příroda

Značky: vesnice , vietnam , tajfun , sesuv , sesuv půdy , přírodní katastrofa

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
nesmysl jak může popisovat nepopsatelnou scénu?
načo reve ako tur ? To má akože zastaviť ten nátresk či čo do piče ?
I v Čechistánu má kurevsky chcát, tak jenom doufám, že to zase sebere pár baráků vesnickým buranům, ať mají nad čím fňukat. A pár kokotů by se taky mohlo utopit, ať je nějaká sranda.