Skinheads v České Republice v 90. letech

04. ledna

Krátký dokumentární snímek režiséra Roberta Sedláčka z roku 1998, který mapuje první výskyty pravicových extrémistů v Česku. Svou roli si tu zahrála i dnes už zaniklá kapela Orlík v čele s Danielem Landou a Davidem Matáskem. Film není až tak o skutečném hnutí skinheads, ale spíše o chlapcích, kteří propagují rasovou nesnášenlivost, xenofobii a neonacismus.

 

V Čechách a na Moravě se objevilo skinheadské hnutí v polovině osmdesátých let 20. století ve velmi zmatené podobě, která spojovala anarchistické i fašistické symboly s odporem vůči komunismu i státu. To bylo způsobeno železnou oponou, přes kterou procházely informace ve velmi filtrované podobě. Po roce 1989 se skinheadské hnutí vyprofilovalo nejprve rasisticky a velmi brzy přešlo do neonacistické pozice.

V průběhu devadesátých let vznikly i první zárodky SHARP a apolitických skinheads. V důsledku spojení části neonacistických skinheads s politickou scénou koncem 20. století došlo k výraznému poklesu počtů neonacistů používajících vysloveně skinheadskou image.

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 25 816x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 93 Kategorie: video

Značky: dokument , historie , česká republika , rasismus , film , 90.léta , krátkometrážní , skinhead , neonacista , daniel landa

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Takhle jsme dopadli.... https://www.youtube.com/watch?v=qCYwjSZVjJY
Tak přesně tohle jsem zažil osobně v 1994 na vojně v Pardubicích. Měli jsme tam cigoše , ale jenom jednoho. Pěkně hrál na kytaru a tohle spustil na takové besídce nebo co to bylo. Se mnou narukoval skin Roman a jak to slyšel tak málem zabíjel. Velitel byl kokot a zároveň veselá kopa , dával je spolu do služby. Roman chtěl snědého odjebat tupým bodákem . Nakonec ani nedosloužil , veřejně se jakoby pokusil o sebevraždu a šel s papírem na palici do civilu (cigoš).
Beztak má důchod do dnes. Tímto bych rád oslovil všechny co sloužili 1994 na letišti v Pardubicích rota RZLP. Moc tomu nedávám , ale co kdyby.
Banda tupejch retardu 🙂
twl to byla doba
Taky jsme jich tady pár měli, ale taky jsme tady o cikána nezakopli ještě donedávna, a teď... už tady taky máme výhled na more.
Židovský lži...
Buldok zlatá klasika.
hodnocení 8.8 náhoda ? 😄
nemyslim si
btw proč je za orlík démonizovanej jen landa a ten blbeček matásek si vesele hraje v každým braku co běží v TV, aniž bych na něj slyšel někdy jedinej hejt?
nejvtipnější je, když všechyn ty neziskovky a vyjebaný sluníčka strašej právě s tímhle opaným ksindlem, ačkoli tohle už dávno není žádná hrozba (jestli vůbec banda pomatených hajlujících šašků byla) dělám u ozbrojených složek, a krátkej dokument někdy z přelomu tisíciletí nám na školení pouštěj každej rok 😄 hear_no_evil:
Propaganda a bludy na jedný i druhý straně. 😄 Televize, fašouni i antifa. Všechno stejná verbež. 😄 Oi!