Sklípkan kovolesklý

10. února

Sklípkan kovolesklý (latinsky Poecilotheria metallica) je stromový druh a je jedním z nejkrásněji zbarvených sklípkanů na světě. Žije na velmi malém území (ani ne 100 km²) listnatého lesa ve státě Ándhra Pradéš v jižní Indii. Hnízda si vytvářejí v dutinách vysokých stromů nebo ve štěrbinách kmenů. Pokud není v jejich blízkosti dostatek míst k vytvoření hnízd, mohou žít ve větších skupinách. Obranné chloupky nevyčesávají, ale za to jejich jed je jeden z nejsilnějších mezi sklípkany. Jsou poměrně rychlí a útoční. Samičky se dožívají přbližně 11 let, samci pak kolem 4 let. Samečci také nejsou tak nápadně zbarvení a jejich tělo je o něco menší. Velikost těla je 7-8 cm a v rozpětí nohou do 18-20 cm.

Nikdy nebylo zazamenáno, že by po jejich kousnutí zemřel člověk. Nicméně i tak může způsobit velké bolesti, pocení, bolest hlavy nebo otoky. Jako druh jsou velmi ohrožení.

Na čtvrtém snímku jsou oči.

 

 

9.7 /10

Celestýna

Zhlédnuto: 21 146x Hodnocení: 9.7/10 Komentářů: 27 Kategorie: příroda

Značky: živočich , krása , indie , zvíře , pavouk , ohrožení , barva , fauna , sklípkan

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
hezký, ale furt je to pavouk 😃 kde je plamenomet? 😃 😃
Ten radši vem na svoje pokolení ty nulo
zajímavé, u příspěvku o něčem kovolesklém se vyskytla naše nepracující menšina, jaká náhoda 😃
Když je modrý, tak nevypadá tak zle:D
kde mam placacku?!
Kurva mně se normálně dnes zdálo o takovejhle tarantuli 😄 vsadím se že je to proto že jsem na to včera čuměl ... fujky to byla mazec ale byl to domácí mazlíček takže cajk 🙂
Mám jich doma 5, nádherný pavouci. Kdo si tady tahá triko jak by ho rozmáznul, můžete se předvést. Mrkněte třeba na na https://www.ifauna.cz/,nebo zajeďte na nějakou terra burzu, sem tam na prodej jsou, kupte a natočte videjko.
Takhle nějak vypadá průběh po kousnutí sklípkanem rodu Poecilotheria. Pokousání sklípkanem Poecilotheria pederseni Věk: 17let Váha: 94kg Výška: 185cm Dne 31.1.2007 jsem v rychlosti potřeboval přendat z plastové přepravky do terária subadultního samce sklípkana Poecilotheria pederseni. Jelikož jsem neměl mnoho času, tak jsem nedbal na opatrnost a sklípkan mě ve stresu kousnul do horní části ukazováčku na pravé ruce. Pavouk se zakousl na cca 1 sekundu, pak se zase p
Aha ono se to sem celý nevejde, tak nic.
napiš zbytek do kometáře
Hod si ten kousek do googlu a najde ti to ten clanek
https://www.sklipkani.cz/clanky.php?cl=2/Pokous%C3%A1n%C3%AD-skl%C3%ADpkanem-Poecilotheria-pederseni
dobrej demon.
nejkrásnější by byl rozpláclej na novinách
Opravdu čaroskrásné zvíře.
Hnus jeden fialovej...
domu bych ho nechtěl ale je krásnej.