Skuteční likvidátoři v Černobylu

04. června

Snímky fotografa Igora Kostina (na obr. 16), který proslul tím, že jako první  pořídil snímky zničeného reaktoru v Černobylu. Byl na místě již 11 hodin po výbuchu ve výšce 50 m přímo nad reaktorem pořídil několik snímků. Kostin asi 50x prolétal okolí 4. reaktoru a poté dokonce i 2x k reaktoru sestoupil. 

Vydal se rovněž na střechu jednoho z reaktorů, aby fotil vojáky při práci, ale i proto, aby se mohly dát práce přesněji naplánovat. Tehdy se vystavil polovině smrtelné dávky radiace, která se rovná 250 rentgenům. Byť lidé kolem něj umírali bezprostředně po vystavení radiaci či nedlouho poté na rakovinu, Kostinovi bylo jen pár dní zle. Onemocněl sice leukémií, ale tu díky úspěšné transplantaci kostní dřeně překonal. Posléze vytvořil fotografický cyklus mapující následky obří tragédie. Za svoji práci získal prestižní ocenění World Press Photo a vydal dvě knihy. Zemřel až v roce 2015, ve věku 78 let na následky autonehody.

Na prvních čtyřech snímcích jsou Valeri Bezpalov, Boris Baranov a inženýr Alexej Ananenko, kteří šli dobrovolně zastavit kohouty chladící vody v jaderné elektrárně Černobyl. Vyzbrojeni baterkami se v neoprénových oblecích vrhli do nádrže plné radioaktivní vody. Plán naštěstí vyšel a voda tak mohla zpod reaktoru odtéci. Baranov zemřel v roce 2005 na infarkt a zbylí dva muži dosud žijí.

9.9 /10

košík

Zhlédnuto: 44 871x Hodnocení: 9.9/10 Komentářů: 95 Kategorie: historie

Značky: nehoda , fotograf , ukrajina , 80.léta , radioaktivita , jaderná elektrárna , evropa , černobyl , havárie , katastrofa , radiace

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Fake news jako prase. Staci prohledat gogel a vyjde vam fejk jako s pristanim na mesici, koncentracich za druhy svetovy smrt Kenedyho. GG, WP, NO RE.
serial jsem nevidel, ale potapeci nejvetsi hrdinove doby
doporučuju zkouknout, už jen kvůli doplnění informací.. Nechci spoilovat (to ani nejde, když je to v podstatě dokument), ale když zmiňuješ ty tři potápěče - dva z nich furt žijou.!
..kurva nedočetl sem popisek u videa až do konce 😃
jo dokument ?, když padá hned v první fázi zasypání reaktoru vrtulník, který spadnul až v říjnu?
A minimálně jedna z postav (a v seriálu z těch hlavních) je smyšlená. Jako seriál jsem viděl, je to dobře udělané. Ale pořád nechápu proč je kolem toho takové haló. Dokumenty na youtubu mi přijdou lepší, v některých mluví i skutečné postavy...jako třeba tenhle Kostin.
jako taky to nechápu, ale první a poseldní díl jsou na pár chujovin dobrý, jen prostě tam vyzdvihnou že za havárii může lež a v naší genderově vyvážené době místo 10 vědců prostě týmu, tam prostě musí dát ženskou, která ví všechno nejlíp a radí,
moc prostě sorry 😃 , jo ještě mě tam sere ten debilní komparz z řad vojáků a členů kgb, vypadaj jak herci z německýho gej porna, z nich jde jako strach ?
  • hnis
  • 05.06.2019 09:36
doteraz bolo všade ticho o černobyle, nikde nič. Zrazu natočia seriál a každemu s tým začne jebať a je z neho černobylóg 😃
  • mgp
  • 05.06.2019 09:16
Panika kolem Černobylu ublížila lidem více než radiace: http://www.osel.cz/10420-panika-kolem-cernobylu-ublizila-lidem-vice-nez-radiace.html
Během katastrofy v Černobylu v roce 1986 shazovaly vrtulníky Mi-26 tuny písku na rozžhavený reaktor. Tyto stroje se však osvědčily při vysoké koncentraci radioaktivity jen několik málo dní, přičemž jejich povrch byl pokryt zhruba dvěma centimetry spečeného radioaktivního prachu. Ten se snažili mechanici výrobního závodu Mil odstranit, oba použité stroje ale musely být nakonec zakopány do 10 m hluboké jámy.
Odkud je ta fáma s jámou ?
https://cz.pinterest.com/pin/395331673512488376/ a tady další
http://www.dhushara.com/book/explod/cher/cher.htm pár dalších fotek, hlavně třeba jeden z hasičů co tam byli první... text v eng
Podstupovat i transplantaci kostí a podobně, kurva .. moc velká daň za pár grošů
Jen pro zajímavost na fotce číslo 6 je nejvetší vrtulník na světe. Mil Mi 26. Od konce vrtule ke konci zadní vrtulůe je dlouhy 40 metrů. Tedy k porovnání jako Boeing 737. Na úklidu se podílelo tuším 8 kůsu Mi-26. 2 z nich sypaly okolí nějakým svinstvem, aby to pohltilo radioaktivní prach. Jeden z nich byl natolik ozářený, že musel být zakopaný do země.
V neděli 27. dubna v 01:13 a 02:13 byly vypnuty bloky 1 a 2. Z vrtulníků bylo na reaktor svrženo 40 tun karbidu boru (karbidu čtyřboru B4C), 800 tun dolomitu, 2400 tun olova a 1800 tun písku a jílu. https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cernobylsk%C3%A1_hav%C3%A1rie Soudruzi HBO jsou docela přesní
Dík za info. Pěkné monstrum
Myslím, že teď po odvysílání seriálu (mimochodem super) se to bude odborníky na Černobyl jen hemžit 😃
Myslím, že teď po odvysílání seriálu (mimochodem super) se to bude odborníky na Černobyl jen hemžit
2x komentář a 2x na blbém místě 😃
Mně se to povedlo taky. Je to dole v komentářích 😀
Mně se to povedlo taky. Je to dole v komentářích 😀
Ještě malinké doplnění. Pokud se podíváte na fotky které jsou focené na střeše nebo někde blízko, na spodním okraji vidíte jakési bílé gejzíry. Jedna se o poškození filmu vlivem vysoké radiace.
To jsem chtěl napsat a je to docela psycho... 😃 Hlavně, že to člověk hned necítí... až potom mu to dojde...
proč tedy stejné pruhy nejsou i na fotce číslo 7 (14 hodin po explozi) a dalších ?
fotky s pruhama jsou foceny hodne blizko radioaktivniho materialu... prakticky stali na tom grafitu kdyz to fotil...
Docela pohodar na te 16ce, bouchne jim tam elektrarna a on veme masku a jde s detskem na prochazku 😎
"Vyděržaj pioněr!" 🙂