Slavná bitka na MS do 20 let

20. dubna

4.ledna 1987, Piešťany, ČESKOSLOVENSKO: Hromadná bitka během závěrečného zápasu Mistrovství světa juniorů v ledním hokeji, do níž se zapojili všichni hráči Sovětského svazu a Kanady.  Vše vyústilo v diskvalifikaci obou týmů, což více poškodilo Kanaďany, kteří ztratili šanci na zisk zlaté medaile, zatímco Sovětský svaz již byl v té době mimo medailové pozice (tehdy se hrálo systémem „každý s každým“ a o vítězi rozhodoval počet bodů a rozdíl mezi vstřelenými a obdrženými brankami).

Oficiální statistiky zápasu byly vynulovány a zápis hlavního rozhodčího se ztratil.

Pro zachování neutrality byl vybrán málo zkušený rozhodčí Hans Rønning z Norska, jenž ale celý zápas fatálně ovlivnil. Fauly se odehrály hned po úvodním vhazování a vinni byli hráči obou týmů, avšak rozhodčí Rønning nikoho nepotrestal. Rønning ponechal bez trestu i několik tvrdých zákroků holí na obou stranách, takže v hráčích postupně narůstal vztek.

První olej do ohně přilil Theoren Fleury, který v páté minutě po oslově gólu slavil tak, že se sklouzl po kolenou přes střed kluziště, přičemž hokejku držel jako samopal a předstíral, že střílí po sovětské střídačce. V napjatém duchu pokračovala hra ještě další dvě třetiny, kdy dosáhlo skóre stavu 4:2 pro Kanadu. Pár minut před koncem druhé třetiny se jako první začali po vzájemné srážce prát Šesterikov s Everettem Sanipassem. Pak sovětský hráč Pavel Kostičkin sekl hokejkou drženou oběma rukama Fleuryho. Během pár vteřin se led změnil v bojiště. Pak ale ze sovětské střídačky seskočil Jevgenij Davydov a vyjel svým spoluhráčům na pomoc. A to byl moment, kdy na led postupně naběhli všichni hráči. Když už bylo jasné že Rønning a čároví rozhodčí nejsou schopni situaci dostat pod kontrolu, opustili na pokyn led.

Vladimir Konstantinov uštědřil Gregu Hawgoodovi tak silný úder hlavou, že mu zlomil nos. Do Stephana Roye se pustili dva sovětští hráči. Někteří hráči do sebe dokonce kopali bruslemi. Rvačku proslavilo rozhodnutí vypnout v aréně všechna světla v naději, že tak bude ukončena. Hráči sice ještě nějakou chvíli pokračovali i potmě, ale nakonec bitku po více než 20 minutách od jejího vypuknutí ukončili.

 

Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) uspořádala v prostorách arény mimořádnou schůzi, jejímž cílem bylo rozhodnout, jak incident vyřešit. Schůzi vedl prezident IIHF Günther Sabetzki a každý tým na ní měl svého zástupce. Závěrečné hlasování skončilo výsledkem 8:1 ve prospěch vyloučení obou týmů z turnaje; jediný odmítavý hlas pocházel od kanadského delegáta Dennise McDonalda. Toho hlasování velmi popudilo, neboť s ohledem na umístění v tabulce je poškozovalo mnohem více, než Sověty, kterým už prakticky o nic nešlo. Zástupci finského, československého a švédského týmu byli ovlivněni faktem, že vyloučení Kanady jim umožnilo udržet, vylepšit či získat medailové pozice, Američané slíbili, že Kanadu podpoří pouze pokud tak učiní i další týmy, a Sabetzki údajně stěží skrýval svůj despekt vůči kanadskému týmu. Po tomto rozhodnutí se tedy juniorským mistrem světa stalo Finsko, druhé místo obsadilo Československo a třetí skončilo Švédsko.

Během odjezdu byli Kanaďané doprovázeni ozbrojenými vojáky, kteří je eskortovali až za hranice Československa. IIHF zrušila postavení obou týmů v tabulce šampionátu a vynulovala i individuální statistiky hráčů. McDonald k tomu později poznamenal, že vše bylo uvedeno do stavu, jako by na turnaji nikdy nebyli. Rozhodčí Rønning měl po zápase vyhotovit zápis o jeho průběhu, ovšem vzhledem k nastalému chaosu tak učinil až po svém návratu do Norska.

IIHF poté suspendovala hráče, kteří se do rvačky zapojili, na 18 měsíců a jejich trenéry na tři roky. Hráčům byl trest později po odvolání změněn na šest měsíců, což umožnilo několika z nich účast na juniorském mistrovství světa v Moskvě následujícího roku, kde Kanada zvítězila a Sovětský svaz obsadil druhé místo.

 

Oba týmy se pokoušely svalit vinu za to, že se násilnosti na ledě vymkly kontrole, na ten druhý. Sovětský funkcionář Anatolij Kostrjukov obvinil kanadského trenéra, že podnítil nepřátelství tím, že se rozběhl k sovětské lavičce a udeřil jednoho z asistentů trenéra. Kanaďané zase poukazovali na fakt, že to byl sovětský hráč Jevgenij Davydov, kdo jako první opustil střídačku a zažehl tak jiskru, která rozpoutala hromadnou bitku. Komentátor společnosti CBC přišel s konspirační teorií, že Sověti rvačku rozpoutali úmyslně s cílem zabránit Kanadě v zisku medaile. Ozvaly se i hlasy, že rozhodnutí IIHF by bylo zcela odlišné, pokud by se Sověti v danou chvíli nacházeli na medailových pozicích. 

Bitky se zúčastnily i pozdější hvězdy NHL Sergej Fjodorov, Alexandr Mogilnyj, Theoren Fleury nebo Brendan Shanahan.

9.5 /10

košík

Zhlédnuto: 21 517x Hodnocení: 9.5/10 Komentářů: 59 Kategorie: sport

Značky: hokej , fightclub , bitka , hokejista , kanada , nervy , válka , slovensko , 80.léta , sssr , hromadná bitka , brankář , šampionát , mistrovství světa , československo , sportovec , 20.století , sovětský svaz

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
  • ntz
  • 18.05.2020 17:11
za hlasku `jsme na hokeji alebo v boxerskom ringu' mel toho komunistickeho kundozmrda nekdo z ostatnich komentatoru vypnout stylem Old Shatterhand .. proc me hlasy a swag tehlech komentatoru pripadaji uplne jako styl komunistickeho curaka primare Sovy z nemocnice na kraji mesta ..
slovo fuck a cyka tam asi několikrát padlo
Honipuci 😄 zbytečnější jedinci jsou už jen trávošlapi.
Jé díky, to byl asi nejlepší hokej, jakej jsem v životě viděl, mi bylo 16 🤡 Nikdy nezapomenu, jak jsem se u toho nasmál. Hlavně tomu debilnímu komentátorovi, jak málem ustříkával, že někdo tluče soudruhy z východu (jako by voni byli nějaký jelimánci )
sory kámo, ale já jsem si nic nepřečetl. Víš jak jsi poznal Stalinistu či rudokožce? Fandil rusům. Jakákoli porážka růsů byla svátek. a bylo jedno jestli je to od největšího nepřítele či od nás. Fandili jste bolševikům? Netřeba to rozebírat.
neviem neviem!
"po oslově gólu slavil" je dobrá věta. Tu ještě někde použiju 🙂
Krasobruslarske buznicky se perou.
keby som tam tak by dostali na piču odo mňa každý ale prisiel som na svet az 5 rokov potom takze mozu byt radi ze som ich nezastihol...
jsem se pobavil ....Ty buď rád že tě z té zkumavky vyškrábali vůbec.
vyhul mi špekoune
Celkem krutý přání od bijce tvýho kalibru 😂
yeah!!! písal sa rok 2009 2. februar ubytovňa Salaš čas 3:40 vnikol páchateľ do priestorov. následky... poskodenie cudzej veci, obmedzenie osobnej slobody, ozbrojeny prepad a tazke ublizenia na zdraví... dokazovy material, glock 9mm, teleskopicky obusok, kukla, steely s ocelovou špicou a niekolko svedkov... peklom ste este nepreslu chlapci... potom sa diali ine veci ale pohadky bolo myslim viac nez dost... hovna
Kdo to má číst kurva, nejsem robot.