Soustředěný ledňáček

20. ledna

Ledňáček říční při hledání ryb ve vodě. Zatímco jeho tělo se na pozorovatelně neustále pohybuje, hlava zůstává zcela stabilní. Ledňáček ztrácí rychlým létáním hodně energie, denně proto musí spořádat takové množství potravy, které se vyrovná celým 60 % jeho celkové hmotnosti.

Na kořist většinou číhá vsedě na větvi visící obvykle 1–2 m nad vodou, v případě, že se v okolí žádné vhodné větve nenacházejí, vyhlíží ji i za třepotavého letu (takto se však stává pouze ve cca 3 % případů). Pokud kořist spatří, vrhá se rychlým střemhlavým letem pod vodní hladinu, uchopí ji do zobáku a poté se opět vrací zpět na svou pozorovatelnu. Pod vodou má oči otevřené, ale chráněné jemnou blankou, kvůli které nevidí a spoléhá se tak pouze na dotek.

Ulovenou potravu následně zabíjí údery o větev a polyká ji hlavou napřed, aby se neporanil o rybí šupiny a ploutve. Při lovu se může potopit i jeden metr pod vodní hladinu,obvykle však nepřesahuje hloubku 25 cm. Úspěšnost lovu je velmi nízká - přibližně každý desátý pokus je úspěšný.

9.4 /10

košík

Zhlédnuto: 22 700x Hodnocení: 9.4/10 Komentářů: 47 Kategorie: příroda

Značky: lov , zvíře , příroda , pták

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
To dělal Hašan na Slováky v bráně. A nejsem robot, to bych ještě hrál NHL

Zobrazit celou diskuzi