Španělská chřipka (1918-20)

21. března

Pandemie španělské chřipky zasáhla celý svět v letech 1918 až 1920. Zemřelo na ni mezi 50 až 100 miliony lidí, což bylo 10-20 % nemocných (přesná data neexistují). Své oběti zabíjela nevídanou rychlostí a během pouhých osmnácti měsíců infikovala minimálně třetinu světové populace. Paradoxně byli oběťmi hlavně mladí a zdraví jedinci, jejichž imunitní systém reagoval silněji než u oslabených a starých pacientů. Také tato chřipka měla svůj původ v Číně, odkud se během 1. světové války dostala přes americké vojáky do Evropy. Ve Spojených států existují příběhy o lidech, kteří se vzbudili s nevolností a během cesty do práce zemřeli. Její symptomy zahrnovaly horečky, svalovou únavu, bolesti hlavy a dýchací potíže. Nedostatek kyslíku způsobil, že obličeje nemocných namodraly. Krvácení jim pak zaplnilo plíce a zapříčinilo zvracení a nosní krvácení. Někteří krváceli i z uší. 

Podle odhadů přineslo nejvíce obětí třináct týdnů mezi zářím a prosincem 1918. Když krize dosáhla vrcholu, zdravotní služby byly zahlcené. S problémy se potýkali i majitelé pohřebních ústavů a hrobníci. Pořádání individuálních pohřbů bylo brzy nemožné a tak mnoho mrtvých tak skončilo v masových hrobech.  

 

Díky zdravotním reformám a přirozené genetické mutaci viru epidemie do léta 1919 skončila. Úmrtí kvůli chřipce se sice objevovala i v roce 1920, to už však nejspíš byla chřipka jiného kmene. Tvrdá cenzura během války vedla k tomu, že evropský a severoamerický tisk nemohl o šířící se nákaze informovat. V neutrálním Španělsku však taková kontrola chyběla. Proto právě prohlášení španělské vlády o vypuklé epidemii a následná mediální pozornost dala nemoci její přezdívku. O přesném původu viru se epidemiologové stále dohadují. Panuje ale shoda, že jde o výsledek genetické mutace, která se nejspíš odehrála v Číně. Zásadním faktorem při šíření viru byl však mezinárodní konflikt, který vyvolal masivní pohyby jednotek po celém světě.  

 

Historik lékařství Harald Salfellner po vyhodnocení demografických statistik a reprezentativních sond z úmrtních matrik předpokládá, že v českých zemích v důsledku španělské chřipky zemřelo 44 000 až 75 000 civilistů. K tomuto číslu je třeba přidat asi 2000 až 5000 vojenských osob.

9.8 /10

košík

Zhlédnuto: 27 659x Hodnocení: 9.8/10 Komentářů: 56 Kategorie: historie

Značky: usa , smrt , svět , voják , válka , onemocnění , lidé , retro , nemoc , 20.století , epidemie

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Je zvláštní, že za dob vládnutí králů takovéto spešl nemoce nebyly. Jo byla možná slintavka nebo kulhavka a pak pohlavní nemoci ale ne virové. Asi je to daň za to jak je nás hodně.Čím větší koncentrace lidí tím vyšší riziko.
bol mor, ktory narobil este vacsie problemy
mor je bakterialniho puvodu
No jo ale taky se ti ze 2-3 dětí dospělosti dožilo jedno a to si byl jeden z těch šťastnějších rodičů.
https://m.youtube.com/watch?v=DHKxoARmjLU
zkurvení šikmáci
To je jen trenink , na ostro to teprve prijde
  • 1111
  • 21.03.2020 21:02
De ja vu po 100 letech
Koukám dnes jedeme na veselou notu.
Po 100 letech opět v rouškách. PS: vyměním roušku s motivem Pikachu za roušku s análním věncem
Je trochu zarážející že se to vždycky první objeví v Číně (Černá smrt, tohle, SARS, COVID, atd). Čím to?
COVID-19 je údajně modifikovaný SARS - omylem unikl z laborátoře kde se zkoumal SARS, laborátoř je ve Wuhanu
pro to tvé údajně bych rád viděl zdroj. nebo jsi to "vydedukoval" z označení viru SARS-CoV-2 ?
Původ španělské chřipky není dodnes jednoznačně prokázán. A zapomněl jsi na Ebolu, např.
.. či HIV.
Tak nejhorší byly neštovice. To jen pro informaci, koho by to zajímalo vy kuřbuřti.
nesmis cerpat z tv hovna a ct 1...pak jsi za jeste vetsiho dementa nez normalne
zatím ses moc nevytáhl.. o wu-chanském virologickém ústavu čínské akademie věd vím, jeho existence má být ten důkaz ?
Zkus tohle. Videa se Soňou Pekovou. - ve zkratce: https://youtu.be/gG7oEmuVrH0?t=861 Napiš potom, jaký to na tebe udělalo dojem, a zda ti to stačí jako důkaz. Dík
Díky kolego milovníku grafenu, tohle video znám, ale konečně jsem se dokopal k tomu ko zhlédnout. sice se paní doktorka o jeden až dva řády mýlí ve velikosti toho viru (snad to nemyslela špatně a brala to pro zjednodušení s rozlišením 3 řády v rámci SI prefixů), ale její názor na mořžný původ toho viru mě překvapil, budu na to muset detailněji kouknout, jestli je podobný názor i v odborných recenzovaných publikacích.
.. Ikdyž, nejvyšší íránský duchovní autorita chumajný už proflákl, že to vyrobili v USA.
.. ono je blbý ale, když odborníka inteviůkuje totální mimoň, který mu nemůže dělat ani náznakem oponenta (viz jeho otázka, jestli tu mutací umí ona udělat, a jestli se to dělá pod elektronovým mikroskopem)
Kurva, kdybych tak věděl, kde je pravda :o(
Peníze, politika..
Pravsa je tam někde venku...
Podobnost se současností, čistě náhodná..
přesně tak, čistě náhodná, evoluce je nevyzpytatelná.
Presne tak. Planéta je ľuďmi preplnená. Je logické, že sa infekčným chorobám bude dariť šíriť tým lepšie, čím nás bude viac a čím viac bude ľudstvo migrovať.
A tak proč ji trošku nepomoct dodiri....jo nebo ne?
Hned č1. typek vysmátej, že nosí roušky...