Spinosaurus

13. září

Takhle by podle počítačové animace mohl vypadat Spinosaurus („Trnitý ještěr“), což byl obrovský masožravý dinosaurus (teropod), který žil na území dnešní severní Afriky před asi 112 až 97 miliony let. V současnosti je obecně považován za největšího známého dravého dinosaura. Fosilie tohoto dinosaura poprvé objevil roku 1912 rodák z Čech, rakouský amatérský paleontolog Richard Mark graf. Od roku 2014 se pohled na tohoto tvora výrazně proměnil, dnes se obecně předpokládá, že žil převážně ve vodě a po souši se pohyboval netypicky po všech čtyřech (přičemž zadní končetiny měl relativně velmi krátké).

Největší udávané rozměry tohoto dravého obra činí přinejmenším 14 (nebo 16 až 18) metrů délky a kolem 10 tun hmotnosti. Některé odhady posouvají hmotnost k hodnotám 12 až 19 tun, což je na samotné hranici únosnosti pro dvounohého živočicha. Jenom lebka jednoho exempláře by prý v kompletním stavu byla dlouhá až 2,4 metru (i když oficiální odhady spíš hovoří o délce 1,75 m). Tím by Spinosaurus představoval zdaleka největšího dravého tvora, který kdy chodil po souši (a jehož fosilie již známe). Nejvyšší odhadnutý údaj o hmotnosti pro jedince o odhadované délce 14,34 metru (katalogové označení MSNM V4047) činí 20 887 kilogramů. Novější odhady hmotnosti spinosaura dosahují přibližně 6,4 až 7,5 tuny, což z něj stále činí jednoho z pěti největších dosud známých teropodních dinosaurů. 

9.4 /10

košík

Zhlédnuto: 20 830x Hodnocení: 9.4/10 Komentářů: 65 Kategorie: příroda

Značky: moře , oceán , afrika , animace , masožravec , dinosaurus

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
já ti nevím Karle... dávno som čítal, že nejaký profesor na univerzite kde sa študuje tento odbor ktorý skúma dinosaurov dal študentom kostru labute, vzorky, dáta a povedal im, že je to kostra a dáta nejakého dinosaura. Ich úlohou bolo vytvoriť vizualizáciu na základe tých dát... no to boli mega kreatúry...
vlastne na základe toho dokázal, že vraj vizualizácie dinosaurov sú presné tak na 50% max... sedia vačšinou rozmery... farba, povrch tela, zvuk je len výmysel... teda aspoň on to tak tvrdil a mne sa to vcelku pozdáva
Do terarka na pohodu.
Ten by ti natrh prdel 🙂
My tady máme akorát kolonii špínosaurů. 😔
Tak jdi přikladem a buď lepší. Hele, se Sajmujpyjem už dlouho děláme na zlepšení pravopisu tady, a hle, první vlaštovky jsou zde. Místní debilové se začínají snažit, a už se i navzájem kvůli nedostatečné gramatice napadají 🙂 Stačí jen bič a nesvoboda, ohnou hřbet a makají 🙂
Ty neděláš vůbec na ničem, ty nulo. Podle posledních dávek hejtu, co tu schytáváš, tě mají všichni těžce v píči. Raději někam zalez a tam chcípni, než si tě najdu.
no, na to, že Tve pero vypada jako by ho právě prezvykal spinosaurus, jsi nejaky vostry.. vsadim se, ze za timto profilem se skryva jen dalsi 30ti lety pinďour, zijici u matky na bytě, souložící se svou sestrenici, v McDonalds kupujici převážně Happy Meal, jelikož si rad strka do prdele hracky které tam najde.
Skoro ses trefil, akorát se mýlíš v tom, že nešukám svou sestřenici ale vlastní matku. Akorát ji musím nejdříve ožrat, aby usnula a pak si s ní můžu dělat co chci. Můžeš mi jen závidět ty ubohá nula. Jsem král píčo a ty kupa sraček.
v tom případě se omlouvam za svou spatnou informovanost, spise se divim, ze jsme se u ni jeste nepotkali
jesltli makáš na provopisu ty hnido, tak se nauč psát čárku před ale v odporovacím poměru. a nebo se spíš radši zabij ,světu tim uděláš větší službu. (a nezapomeň pičovat, že nebíšu správně diakritiku, občas se překlepnu a velký písmena na začátku věty mám v piči, ty internetovej bojovníku)
Nepotkali jsme se ještě, protože nemáš tolik peněz. Moje máma není žádná levná kurva, musel by si hodně zaplatit, aby si ji mohl vyšukať kokote.
Jdi do píči skurvysyne, s tebou se tu nikdo nebaví buzerante. Moje gramatika je dokonalá, v naší osadě jsem král a nikdo neovládá gramatiku lépe, než já. Vyšukám ti matku buzerante!
to se pleteš.. Ta by dala i za lízátko... vcera mi to rikala, kdyz mi pero zvykala...
Možná pouze u tebe, normálně bere alespoň 20 kaček píčo.
Hm, takovej větší čolek...
Čobolek.
klidně víc takových příspěvků... rozhodně je to přínosnější než ty kundry apod.
V čem konkrétně je přínosnější zpičený dinosaurus, než hezké píči a cicky?
Super video, ale jak píše kolega RANG3R_cz, chtělo by to fakt porovnání, protože je to podle mě daleko lepší, než mít surová data a pak si něco domýšlet.
Sem čekal nějaký porovnání. Třeba se slonem, kosatkou atd.
A co to žere?🤔
Nebojta sa teta,vas ne..!
žere hlavně Pražáky, jmenuje se Jožin
  • RUL
  • 13.09.2020 17:10
Když se mi v moři něco otře o nohu, tak si představuji přesně tohoto tvora.
Jo tak toho z tý druhý směny neznám.