Spot Launch

05. října

USA: Společnost Boston Dynamics nabízí k prodeji svého obratného robota Spota (původně Spot Mini). Neprodají ho však každému. Zájemci musí nejprve vyplnit žádost a popsat, k jakému účelu by robota chtěli využívat. BD pak posoudí, zda je to pro jejich robota dostatečně zajímavé využití. 

Robot zvládne různé druhy povrchů, jeho maximální rychlost je 1,6 m/s (cca 5,8 km/h) a snadno vyměnitelná baterie vydrží na 90 minut provozu. Robot má dva porty DB25 pro připojení nákladu a odnese zátěž až 14 kg. Má několik kamer pro monitorování celých 360° svého okolí. Je také odolný vůči vodě a vydrží pracovat při teplotách od -20 °C do +45 °C. Lze ho přizpůsobit přidáním specializovaných senzorů, softwarů a dalších užitečných aplikací. Není určen pro vojenské využití, spíše se s ním počítá např. do průmyslu nebo na staveniště. Může být využíván na inspekci u vzdálených či těžko dostupných plynových, ropných a energetických zařízení nebo ve veřejné bezpečnosti.

Cenu firma zatím nezveřejnila. 

8.3 /10

košík

Zhlédnuto: 20 863x Hodnocení: 8.3/10 Komentářů: 60 Kategorie: technika

Značky: usa , technologie , robot , vynález , boston , promo , boston dynamics

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Tak max hodit na to kůži z barana a poslat to na Slovensko. Co jako bude ta drahá píčovina nostit v tom průmyslu, nebo na staveništi, když utáhne až neskutečných pomrdaných 14 kilo, obědy?!
Tak tohle může napsat jenom člověk bez fantazie. Hlavní výhoda robota spočívá v tom, že nespí, nežere a dělá podstatně méně chyb než člověk...
Robot taky spí a žere a udělá tolik chyb co člověk,protože je člověkem naprogramovanej.
To je sice pěkný, že nespí, ale k čemu je to dobrý někde na staveništi, když není schopný unést ani pytel malty (30kg)?
Dokonce i jedna blbá porotherm tvárnice je pro něj těžká..
Kdyby unes Čoboláka, moch by je vynášet k nim do Čobolska
"dělá podstatně méně chyb než člověk" jo jo, tvoji rodiče o tom ví svoje co?!😌
Tak to je úplná píčovina. Očividně o tom nic nevíš, tak by ses k tomu neměl vyjadřovat, ale já tě rád poučím. Člověk udělá průměrně 1 chybu na 10-100 úkonů, stroj udělá 1 chybu na 1000-10000 úkonů. A jsou stroje, které jsou na tom ještě podstatně lépe. Že nevíš nic o chybovosti v procesech, to chápu, ale proč tvrdíš, že robot spí, to mi vážně hlava nebere. Jinak některý chipshootery osadí 10 000 součástek za minutu, udělají chybu u 1 z 1 000 000...
Jelikož tě dobře znají a ví, jaká jsi píča, tak ano...
Ty to píšeš, jako kdyby jediné, co je na stavbě potřeba, byly tvárnice a pytle malty/cementu/štuku... Co takhle nosit nářadí, elektromateriál, instalaterský píčovinky atd.? Když víš, že budeš za chvíli potřebovat vrtačku nebo kladivo, tak si pošleš (pochopitelně hlasovým příkazem) tohohle šmejda místo ukáčka. Do robota zainvestuješ jednou a pak sem-tam servis, ukáčko chce prachy každej měsíc... Náklady na energii budou zanedbatelné...
Když se nabíjí,tak spí ne??A tim,že se nabíjí,tak žere..elektriku.
No, neříkám že v budoucnu to nebude fajn. Až budou sériově vyráběný. Ale kupovat si takovýto prototyp za X desítek tisíc, aby mi pak měl kdo donést vrtačku?. A kompletní nářadí, co po obvykle potřebuju váží dohromady výrazně víc, než 14kg.
Meleš nesmysly. Spánek i jídlo zabere čas, to je ten problém. Tomuhle během pár sekund vyměníš baterku a šlape dál...
Kdyby takhle uvažovali všichni, tak jsme ještě v jeskyni. Jasně, že to není dokonalý, právě proto se to musí nasadit do praktického používání, aby se tomu vychytaly mouchy. Podívej se, kde začínala auta. Kdyby každej řekl, že si ho pořídí, až bude jezdit 200 a samo parkovat, tak ještě chodíme pěšky...
Kdyby si vzájemně dokázali vxyměnit baterky, měli k dispozici nabíječku a uměli přenést úkol z jednoho na druhého, tak je to velice zajímavá věcička.
To už vymyšlený je......Jmenuje se to člověk.
No to jo. Jenže ten chce mzdu, přestávky v práci a má spoustu dalších vlastností nevhodných pro práci...
Výroba toho robota stojí jako tvoje mzda na 10 let.To můžeš platit člověka.nehledě na to,že ty lidi co se na tom podíleli,taky nějakou mzdu brali.Paradoxně,aby je o ní připravil ten robot.
Výroba je určitě levnější. Vývoj ano, ten je drahý a ten se zaplatí právě tou následnou výrobou. Jako u aut.
Ale v důsledku potřebuješ 5 robotů X 1 člověka,protože vydrží dělat jen hodinu a půl.Takže potřebuješ na standartní 8 hodinovou pracovní dobu 5 robotů,který jsou v momentální fázi k hovnu,protože unese jen 14 kilo. To mi dává dohromady to,že se zatim nevyplatí.
To je pravda. Jenže je zde jistý předpoklad, že s roboty to tady bude podobně jako s letadly. Ty první taky nebyly úplně pro masové použití a podívej se dnes. Navíc jsou práce, které potřebuješ jen občas. Tam se robot jednoduše uspí a je klid. Člověk si sice taky rád dáchne, ale pořád chce mzdu.
Jestli k tomu jde namontovat umělá piča, tak prodeje v arabských světech až po Slovensko jsou zaručeny.
Proc umelou? Jedne skutecne co si rika Hrabe_X se CR rada zbavi...
Proc mluvis ve jmenu cele CR, když zdaleka všichni tu nejsou idioti jako ty?