Traktor Field Marshall z roku 1948: Startování na brokovnicový náboj kalibru 12

24. srpna

Traktory se za poslední století výrazně změnily, ale některé modely ze začátku poválečného období dodnes fascinují nejen svou konstrukcí, ale i způsobem, jakým byly uváděny do provozu. Jedním z těchto unikátních strojů je britský traktor Field Marshall z roku 1948. Co dělá tento traktor opravdu zvláštním, je jeho jedinečný systém startování – využívá totiž náboj brokovnice kalibru 12.

 

Field Marshall byl produkován společností Marshall, Sons & Co., která sídlila v Gainsborough, Lincolnshire, Anglie. Tento konkrétní model byl navržen tak, aby byl co nejjednodušší na obsluhu, spolehlivý a odolný, a byl určen především pro zemědělské práce na farmách.

 

Unikátní startování:

 

Největší kuriozitou tohoto traktoru je rozhodně jeho startovací systém. Místo tradiční kliky nebo elektrického startéru se traktor Field Marshall startuje pomocí brokovnicového náboje kalibru 12. Tento náboj je vložen do speciální komory v motoru. Při výstřelu náboje dojde k prudkému nárůstu tlaku v motoru, což způsobí, že se setrvačník motoru roztočí a motor se uvede do chodu.

 

Tento systém byl vyvinut proto, aby bylo možné traktor jednoduše nastartovat i v chladném počasí nebo v případě, že by klasické startovací metody selhaly. Přestože to dnes může působit neobvykle nebo dokonce nebezpečně, tehdy šlo o praktické řešení, které zaručovalo vysokou spolehlivost a jednoduchost.

 

Historický význam a sběratelská hodnota:

 

Traktory Field Marshall se dnes staly vyhledávanými sběratelskými kousky. Jejich robustní konstrukce a neobvyklý startovací systém přitahují pozornost nejen fanoušků historické techniky, ale i sběratelů z celého světa. I po více než 70 letech od svého vzniku zůstávají tyto traktory plně funkční a často se účastní různých výstav a předváděcích akcí.

 

Závěrem lze říci, že traktor Field Marshall z roku 1948 je krásným příkladem technické inovace a důmyslného inženýrství. Jeho startování na brokovnicový náboj je fascinujícím detailem, který jej činí jedinečným mezi historickými zemědělskými stroji. Tento traktor je nejen připomínkou doby, kdy byla jednoduchost a spolehlivost na prvním místě, ale také důkazem lidské kreativity a schopnosti přizpůsobit se výzvám doby.

9.4 /10

VOSIČKA

Zhlédnuto: 5 912x Hodnocení: 9.4/10 Komentářů: 18 Kategorie: technika

Značky: traktor , zajímavost , brokovnice , zajímavosti , náboj

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
přede jako kotě
přede jako kotě
přede jako kotě
Slug to asi nebude 🤔
Voe, s timhle z hospody domu nedojedes, kastle okolo te zapalky samej dulek a trachtor studenej.
A pak příjde nějakej libtard a bude ti tvrdit, že kapitalisti jsou ti zlí vykořisťovatelé.
A copak dělali dědek s bábou tak v 40/50 letech ? Okolo 60% lidí co museli makat tady pištělo po sociální spravedlnosti a znárodňování. Pak prasata jako seš ty zjistili, že jim socialismus nepřinese blahobyt. A ty tady budeš vymezovat, kdo je libtard ?
Běž prosím tě radši vykládat na Dodiri, jak to tam sponzoruješ čuráčku. .... pořádně se jim otři o prdele.