Velký bílý (foto + video)

17. května

Letos se mi stejně k moři nechtělo...

 

Velký bílý žralok (Carcharodon carcharias) dosahuje maximální délky 6 metrů a hmotnosti kolem 3 tun. Dožívá se i více než 70 let, což z něj činí jednu z nejdéle žijících chrupavčitých paryb. Zároveň patří k nejrychlejším žralokům. Na krátkou vzdálenost může vyvinout rychlost až 56 km/h. 

Svým mimořádně výkonným čichem (tisíce drobných jamek, kterými je poseta špice jeho čenichu) dovede žralok vystopovat i nepatrné množství krve (1 kapka v 4,6 mil. litrů vody)!. Přední část i s boky na hlavě je pokryta čidly schopnými vnímat velmi slabé elektrické pole. Touto vlastností se řadí mezi dokonalé výtvory evoluce. S velkou pravděpodobností právě typ elektrického pole velmi spolehlivě vyhodnotí a podle určitého vzorce rozhodne o napadení jiného tvora. Bez potravy vydrží déle než měsíc. 

Žralok bílý stejně jako další žraloci dýchá pomocí žaber, které se při přijímání vody neotevírají a nepulzují jako u ryb. Žralok se proto musí pořád pohybovat, aby do žaber přicházela čerstvá voda a on se nezadusil, což se stává, pokud se zamotá do rybářských sítí. Také proto nikdy nespí, jen se u nich střídají období aktivity a odpočinku. 

9.3 /10

košík

Zhlédnuto: 22 469x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 52 Kategorie: příroda

Značky: moře , oceán , nebezpečí , žralok , predátor , potápění , příroda , velký bílý žralok

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Mě spíš zajímá kdo je jeho přirozený predátor, kromě člověka samozřejmě. Může mu vůbec někdo čelit?
V nějakém dokumentu jsem viděl, že hrozbou může být skupina kosatek. To jsou největší mořské mrdky, ale krásné!
Kosatka mě napadla, ale jestli na něj jedna nestačí tak to je stále číslo jedna Velký bílý.
To netuším, ale když narazím na nějaký dokument tak jsou většinou ve skupinách .. svině! jak cigáni 😃
Nedivil bych se kdyby pro něj byl predátorem jeho vlastní druh
Je, zralok zautoci na ostatni zraloky, dokonce jsem videl, ze nekde v Australii v lagune cekali dospeli samci na moment, kdy mladata zraloku poprve vyrazi sami do sireho oceanu a sezrali je tam, ale dospeli se zerou taky, nicmene ne tak casto
všetký väčšie jedince sú pre neho prirodzený nepriateľ, lebo je to prvotriedny kanibal a pre tých najväčších a najsilnejších je to kosatka dravá, tá síce loví v skupine, ale vždy ho začne a aj dorazí jedna. Na jednej strane je väčšia a silnejšia a čo je rozhodujúce tak je inteligentnejšia ... https://www.youtube.com/watch?v=6zOrUT0smV8
kosatka ho sežere jak nic. je mnohem vetší
Nemůžu tvrdit, že je to pravda, ale slyšel jsem v dokumentu, že čelit mu dokáže delfín, svojí rychlostí a obratností se mu dokáže ubránit a dokonce ho i zabít nárazem do citlivých míst.
Kosatka je v prvni rade mnohem chytrejsi nez zralok. Zralok je jen tupa paryba.
tak tak a kolikrát zabije něco jen z nudy pro zábavu.
Sea lion 😃 ty vole! Anglání by měli rozšířit slovní zásobu než zjednodušovat... Killer whale, sea lion, mountain lion, atp..

Zobrazit celou diskuzi