Velký bílý (foto + video)

17. května

Letos se mi stejně k moři nechtělo...

 

Velký bílý žralok (Carcharodon carcharias) dosahuje maximální délky 6 metrů a hmotnosti kolem 3 tun. Dožívá se i více než 70 let, což z něj činí jednu z nejdéle žijících chrupavčitých paryb. Zároveň patří k nejrychlejším žralokům. Na krátkou vzdálenost může vyvinout rychlost až 56 km/h. 

Svým mimořádně výkonným čichem (tisíce drobných jamek, kterými je poseta špice jeho čenichu) dovede žralok vystopovat i nepatrné množství krve (1 kapka v 4,6 mil. litrů vody)!. Přední část i s boky na hlavě je pokryta čidly schopnými vnímat velmi slabé elektrické pole. Touto vlastností se řadí mezi dokonalé výtvory evoluce. S velkou pravděpodobností právě typ elektrického pole velmi spolehlivě vyhodnotí a podle určitého vzorce rozhodne o napadení jiného tvora. Bez potravy vydrží déle než měsíc. 

Žralok bílý stejně jako další žraloci dýchá pomocí žaber, které se při přijímání vody neotevírají a nepulzují jako u ryb. Žralok se proto musí pořád pohybovat, aby do žaber přicházela čerstvá voda a on se nezadusil, což se stává, pokud se zamotá do rybářských sítí. Také proto nikdy nespí, jen se u nich střídají období aktivity a odpočinku. 

9.3 /10

košík

Zhlédnuto: 22 444x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 52 Kategorie: příroda

Značky: moře , oceán , nebezpečí , žralok , predátor , potápění , příroda , velký bílý žralok

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
beriem, že vďaka filmu a aj výzoru je ďaleko zaujímavejší ako iné žraloky, ale rozhodne nepatrí k " Dožívá se i více než 70 let, což z něj činí jednu z nejdéle žijících chrupavčitých paryb " nakoľko existujú druhy žralokov, ktoré sa dožívajú ( vedecky podložené ) celé storočia ... https://www.denik.cz/ze_sveta/nejstarsi-tvor-na-svete-zralok-gronsky-se-doziva-512-let-20171214.html
Jeden z nejdéle žijících..
porovnavať zviera ktoré má 70 rokov a 512 rokov je ako povedať že suchý rožok je rovnako dobrý ako napríklad makový závin ( ak viete, čo to je ) len preto, že je to pečivo 😃
Ujasnime si dojmy a pojmy, v popise je použité spojenie JEDEN Z. Kráľovná Alžbeta je jedna z najstaršie žijúcich ľudí na planéte. Dožíva sa niekto vyššieho veku? Áno, ale až tak veľa ich nie je, tak ju týmto spojením zaradíme k top zoznamu. Dožíva sa niekto menej? Rozhodne, väčšina ľudí, u tých by bolo také spojenie kravina. Už chápeš rozdiel medzi "Jeden z najdlhšie" a "Najdlhšie"?
Greenland je extrém. Většina žraloků žije kolem 30 let. Pak je žralok obrovský, kterej se dožívá zhruba 100, možná až 150, stejně jako spiny dogfish (cca 100), u kterýho to ale není tak častý (jsou celkem malý, takže si na nich leckdo rád smlsne). No a za nima velkej bílej, u kterýho se maximální věk odhaduje na 70+. Čtvrtý místo ho IMO spolehlivě kvalifikuje jako jednoho z nejdéle žijících, byť ten rozdíl mezi ním a greenland je fakt velkej.

Zobrazit celou diskuzi