Velký bílý (foto + video)

17. května

Letos se mi stejně k moři nechtělo...

 

Velký bílý žralok (Carcharodon carcharias) dosahuje maximální délky 6 metrů a hmotnosti kolem 3 tun. Dožívá se i více než 70 let, což z něj činí jednu z nejdéle žijících chrupavčitých paryb. Zároveň patří k nejrychlejším žralokům. Na krátkou vzdálenost může vyvinout rychlost až 56 km/h. 

Svým mimořádně výkonným čichem (tisíce drobných jamek, kterými je poseta špice jeho čenichu) dovede žralok vystopovat i nepatrné množství krve (1 kapka v 4,6 mil. litrů vody)!. Přední část i s boky na hlavě je pokryta čidly schopnými vnímat velmi slabé elektrické pole. Touto vlastností se řadí mezi dokonalé výtvory evoluce. S velkou pravděpodobností právě typ elektrického pole velmi spolehlivě vyhodnotí a podle určitého vzorce rozhodne o napadení jiného tvora. Bez potravy vydrží déle než měsíc. 

Žralok bílý stejně jako další žraloci dýchá pomocí žaber, které se při přijímání vody neotevírají a nepulzují jako u ryb. Žralok se proto musí pořád pohybovat, aby do žaber přicházela čerstvá voda a on se nezadusil, což se stává, pokud se zamotá do rybářských sítí. Také proto nikdy nespí, jen se u nich střídají období aktivity a odpočinku. 

9.3 /10

košík

Zhlédnuto: 22 432x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 52 Kategorie: příroda

Značky: moře , oceán , nebezpečí , žralok , predátor , potápění , příroda , velký bílý žralok

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
příště bude video s velkým černým

Zobrazit celou diskuzi