30 let stará promítačka IMAX

05. května

IMAX (z anglického Image MAXimum – maximum obrazu) je označení formátu velkorozměrového kinematografického systému vyvinutého společností IMAX Corporation, který je založen na použití negativu šíře 65mm a kopií zhotovených na 70mm pozitivním materiálu (místo klasického formátu 35 mm), díky čemuž se daří dosáhnout značně lepšího rozlišení a většího obrazu. Standardní plátno pro IMAX systém má rozměry 22×16 m a udávané rozlišení je 10000×7000 obrazových bodů.

 

 

Více informací zde:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/IMAX

Celé video zde:

https://youtu.be/_uFyp1WS1Fw

9.2 /10

Solďák

Zhlédnuto: 14 726x Hodnocení: 9.2/10 Komentářů: 28 Kategorie: technika

Značky: film , práce , technologie

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
ví někdo, proč to protahuje tak složitě? jaký mají všechny ty kolíky smysl?
promítač ďábla to nachvál natáhl přes uličku...
Otáčení a návin pásky nemusí být konstantní - vše slouží k permanentnímu dotahování pásky bez nutnosti zrychlovat nebo zpomalovat osu návinu. A také to kompenzuje změnu obvodové rychlosti návinu.
(Když je kotouč malý, tak ti stačí 30 cm filmu na jedno obtočení) ale na konci po hodině promítání potřebuješ 1,5 metru na jedno obtočení. Ty válečky mezi kterými to komplikovaně protahuje se celou dobu přibližují v návaznosti na oddalování navíjeného fimu na konci od středu budbnu.
Bo to vypadá pak důležitě.
Tak to si piš, že zrychlovat, nebo zpomalovat osu návinu je třeba. A právě proto tam má ty posuvný válečky nazačátku a na konci. Tím že se začnou přibližovat k jedný/nebo druhý straně řízení vyhodnocuje, zda se má osa zrychlit a nebo zpomalit. A jak mu bude dobíhat film, tak to bude mít docela slušný otáčky (na vstupu) a celkem pomalý otáčky (na výstupu)

Zobrazit celou diskuzi