Bolid nad Polskem

08. ledna

5.ledna 2020, POLSKO: Bolid (velice jasný meteor) nad polským městem Inowroclaw. Bezpečnostní kamera zachytila jeho vstup do atmosféry i zvukovou vlnu po jeho vyhoření. K tomu došlo asi kilometr nad zemí. 

9.5 /10

košík

Zhlédnuto: 16 285x Hodnocení: 9.5/10 Komentářů: 45 Kategorie: příroda

Značky: polsko , vesmír , meteorit , evropa , obloha

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Je tady někdo expert na tyhle věci ? docela by mě totiž zajímalo co jsou takové ty prolétající svítící tečky ( hvězdičky ) na noční obloze.. často když jsem se dříve díval na noční oblohou tak přes celou oblohu občas prolétne docela zřetelně zářící tečka a to opravdu rychle ..
jakoby se objeví na jedné straně oblohy a v mžiku zmizí na druhé straně oblohy .. je to sotva půl vteřina .. hádám že to prolétne atmosférou a proto to zazáří ale co nechápu je jak je možné že to letí tak rychle .. pokud satelit letí na obloze tak pomalu a přitom je tak rychlý tak jak rychle musí letět tato věc ?
Tak rychle, že hoří...
no spíš by mě zajímalo co to vlastně je .. a ty drž hubu vole když seš guma takže se nevyjadřuj
letadlo vole
Myslíš to, jak se říká, že padá hvězda? To jsou meteory (jako ten bolid ve videu, ale menší) a podle Wikipedie letí 10-70 km/s.
Myslel jsem, že tak dementní otázkou jenom trollíš, ale ty to asi fakt nevíš. Mrdkaaa už ti to vysvětlil, ale pochybuju, žes to od něj pochopil, tak to zkusím trochu jednodušeji. Je to velkej šutr, kterej letí vesmírem a Země si ho svou přitažlivou silou přitáhne. Jak letí rychle atmosférou, tak se tře o vzduch, třením vzniká teplo a to tak velký, až ten šutr shoří a rozpadne se na prach. Snad ti to dá alespoň základní představu...
jsou to lampiony, které lidi vypustili a nahoře je hrozně silný vítr, který si je takhle fouká tam zpět a jinde
fakt si mylsiš že jsi chytrej ? věřím že jo ale přitom jsi úplně vygumovanej

Zobrazit celou diskuzi