Čerstvější už to nejde

16. září

V Číně a některých dalších asijských zemích existuje kontroverzní kulinářská praxe konzumace živých krabů, přičemž nejznámější metodou je takzvaný „opilý krab“. Při tomto způsobu přípravy jsou malí říční krabi marinováni zaživa v alkoholu, obvykle v rýžovém víně Shaoxing, se sójovou omáčkou a směsí koření, které je mají částečně omámit, ale přesto mohou zůstat při vědomí, když se začnou jíst. Tento zvyk je sice považován za tradiční delikatesu a lákadlo pro některé gurmány, zároveň je ale odborníky označován za velmi nebezpečný. Syrové nebo živé kraby totiž mohou přenášet parazity, zejména třeňovky (trematody), které po požití napadají lidský organismus a mohou způsobit závažné zdravotní komplikace, včetně onemocnění plic či mozku. Lékaři proto varují, že ačkoliv tato praxe může působit exoticky a autenticky, rizika výrazně převyšují jakýkoli gastronomický zážitek.

2.8 /10

VOSIČKA

Zhlédnuto: 5 104x Hodnocení: 2.8/10 Komentářů: 16 Kategorie: video

Značky: jídlo , fast food , krab

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Číňani opravdu sežerou všechno, co má 4 a více nohou, pokud to není židle nebo stůl...
Někdy to ani nohy mít nemusí.
Stačí, co tam mají za svinstva, když žerou netopýry.
Já nic syrového z jakéhokoliv masa ze zásady nežeru, ani sushi.
A vsechno co lita a neni to letadlo.

Zobrazit celou diskuzi