Kobra zebrovaná

29. května

NAMIBIE: Nebezpečný jedovatý had Kobra zebrovaná (Naja nigricincta) na lovu chameleona. Toho uštknula a počkala, až jed zabere. 

Tato středně velká plivající kobra je aktivní hlavně v noci, kdy loví malé obratlovce.Přes den se schovává v úkrytu. V případě ohrožení zaujímá postavení typická pro kobru a pokud se hrozba ještě přibližuje vystříkává jed do očí útočníka, čímž získává čas pro útěk do úkrytu. Jed je směsicí neurotoxinů a cytotoxinů, které tvoří značně převládající složku. V místě uštknutí se vytváří puchýře u krvácející rány, po nějakém čase začne postupovat nevratná nekróza tkáně. Při aplikaci většího množství jedu, může dojít k ochrnutí svalů, následně i poruchám dýchání, vedoucím k udušení oběti. Zejména pro děti může představovat smrtelné nebezpečí. Jed není tak silný jako u jiných kober - zasažení jedem do oka může vyvolat dočasnou slepotu, značnou bolest a pálení. Nejvyšší nebezpečí nepředstavuje jedovatost, ale obliba hledat potravu v lidských obydlích a případy záměny člověka s možnou teplokrevnou kořistí. 

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 21 819x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 36 Kategorie: příroda

Značky: dokument , živočich , útok , zvíře , afrika , had , kousnutí , příroda , namibie , kobra , jed , uštknutí , chameleon

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Premejsleli ste nekdo jak se tohle nataci? Kdyz sem byl malej a hloupej jak vy tak sem si myslel ze kameramani cekaj nez se neco podobny viz. video proste stane. Coz je totalni sracka a realita je takova ze vezmou chameleona strcej do nej aby cupital k hadovi a prd prd prd a je to (mrdky)
Aby ses neposral.
  • H34D
  • 31.05.2020 19:49
..to zavisi od rezisera a rozpoctu.. nie kazdy si moze dovolit cakat stovky hodin na skvely zaber..

Zobrazit celou diskuzi