Motonehoda ve Vizovicích

14. dubna

Vizovice, Česká republika: Motorkář narazil do vyjíždějící dodávky a skončil se zraněním v nemocnici.

5.0 /10

VOSIČKA

Zhlédnuto: 6 627x Hodnocení: 5.0/10 Komentářů: 40 Kategorie: motorky

Značky: nehoda , zranění , cctv , motorkář , dodávka , motorka ,

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Od přechodu k místu srážky je to 43 metrů. Předposlední motorkář to ujel za 3 vteřiny (50 km/h). Ten sraženej to ujel za 2 vteřiny při souvislém brždění, tedy jel minimálně 70 km/h, navíc vyletětěl ze stínu a ze zatáčky... Sice to bude mít dodávka těžké, ale mohl by z toho vyjít s čistym štítem.
Rozhodně nevyjde ani smyskem. Sice navíc oslnění řidiče dodávky přímým protisluncem jistě k tomu přispělo, ale silniční zákon hovoří jasně a pokud motorkáři prokazatelně zákonným způsobem nedokáží vyšší rychlost než povolenou, což nedokáží, aby měl dodávkář aspoň špetku polehčující okolnost, odsere si to naplno. Už jen, že se vyšetřovatel a soudce bude držet litery zákona, kdy řidič je povinnen dát přednost všem vozidlům na hlavní a blá blá další kecy, kde se neřeší, jak rychle jede ten po hlavní, tak dodávkář to má za plnou palbu pár desítek litrů, papíry na rok do prádelny a jelikož zranění, tak určitě soud a podmínka.
Naneštěstí nemáš pravdu. Kamerový záznam je dostatečně průkazný. Motorkář jel příliš rychle. Zde se snadno prokáže, že když řidič s vozem vjížděl na hlavní, nemohl z levé strany přijíždějícího motorkáře vidět. To, že motocyklista jel nepřiměřeně rychle, nemohl řidič dodávky předvídat. Nehodu zavinil motorkář a o tom na 90 % rozhodne i příslušný orgán, který to bude řešit. Mimochodem, jsem docela vášnivý motorkář.
Už jsou nějaké judikáty, které říkají, že pokud řidič na hlavní neumožní dát přednost, tak je vina na jeho straně. A jedna z možností jak znemožnit dát přednost je právě to, když vyletí ze zatáčky rychlostí jak píča. Navíc nejenže maj tohle video, kde jede jednoznačně 70+, ale mají i brzdnou stopu. Znovu říkám, dodávka není automaticky v právu, ale pokud bude mít šikovnýho právníka a půjde do správního řízení, tak šance na osvobození tu je. Nicméně ani překročení maximální dovolené rychlosti není automaticky osvobozující pro nedání přednosti v jízdě, ale posuzuje se, zda si takovou přednost dát fyzicky mohl nebo nemohl, což je v tomhle případě dost sporné.

Zobrazit celou diskuzi