Nepovedený test Starship SN4

30. května

29.května 2020, Texas, USA: Prototyp vesmírné lodi Starship SN4 včera absolvoval svůj pátý statický zážeh a zhruba o minutu později explodoval. Krátce po zážehu začal ze spodní části Starship unikat plyn, načež došlo ke vznícení v oblasti motoru a obří explozi. Přesná příčina zatím není známá, ale ztráta SN4 pro SpaceX nejspíš nepředstavuje velkou ránu, protože už má další tři prototypy Starship v různých fázích výroby. SN4 v průběhu května prodělal několik tlakových zkoušek i zážehů motoru Raptor a už na příští týden byl plánován jeho první krátký let.

Starship je obří kosmická loď, kterou SpaceX vyvíjí s účelem zlevnit vesmírnou dopravu. Loď i její nosná raketa Super Heavy mají být kompletně a snadno znovupoužitelné a tím umožnit cenově dostupné lety nejen na oběžnou dráhu Země, ale také na Měsíc a Mars. SpaceX se rozhodlo k vývoji této lodi z nerezové oceli přistoupit velmi agresivním způsobem. Společnost Elona Muska za poslední rok vyrobila v texaském Boca Chica hned několik prototypů a v podstatě všechny je pak zničila během testování.

Starship SN4 byl testován od koncem dubna a v testovacím programu se dostal ze všech prototypů nejdál. Zatímco předchozí lodě Mk1, SN1 a SN3 vždy selhaly během kryogenních tlakových zkoušek s kapalným dusíkem, SN4 je zvládnul na výbornou. Navíc to byl první prototyp, který se dostal do fáze testování s připojeným motorem Raptor. To zároveň znamenalo, že loď už musela být tankována kyslíkem a hořlavým metanem. 

8.9 /10

košík

Zhlédnuto: 18 060x Hodnocení: 8.9/10 Komentářů: 60 Kategorie: technika

Značky: usa , test , fail , oheň , texas , technologie , vesmír , exploze , výbuch , požár , start , raketa , spacex , palivo , elon musk , kosmická loď , starship

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
raketa vylitla do vzduchu. Kde je chyba..
že neletěla nahoru, ale do všech stran
Ve tvé hlavě.

Zobrazit celou diskuzi