Sestřelení jugoslávského letounu (1991)

17. května

21.září 1991, Šibenik, CHORVATSKO: Video z Bitvy u Šibeniku (také známá jako Zářijová válka) během Chorvatské války za nezávislost, ve které se Jugoslávská lidová armáda (JNA), podporovaná separatistickým útvarem Republika Srbská Krajina střetla s Chorvatskou národní gardou (ZNG), podporovanou chorvatskou policií.

Jugoslávské letectvo poskytovalo leteckou podporu jednotkám JNA, které se pokoušely překročit most Šibenik přes řeku Krka. Akce selhala poté, co ZNG sestřelila čtyři lehké útočné a průzkumné letouny Soko J-21 Jastreb - jeden zásah byl zachycen právě v tomto videu. Chorvatský voják Filip Gacina (ten bez kníru) ve videu křičel: „Oba! Oba padli!“. Střelou z protiletadlového raketometu 9K32M Strela 2M byl však zasažen pouze jeden Jastreb, jehož pilot zemřel. Druhému letounu se podařilo uniknout. Filip Gacina zemřel při výbuchu v roce 1998, kdy jako člen pyrotechnického týmu odminovával pole. 

 

Bitva u Šibeniku trvala od 16. do 22. září 1991, Chorvatská válka za nezávislost proběhla v letech 1991 až 1995. Šlo převážně o konflikt mezi Chorvaty a chorvatskými Srby, který překvapil svou krutostí, nebývalou od druhé světové války.

8.2 /10

košík

Zhlédnuto: 19 626x Hodnocení: 8.2/10 Komentářů: 39 Kategorie: historie

Značky: střelba , army , voják , válka , 90.léta , armáda , most , řeka , bitva , letoun , sestřelení , raketa , srbsko , chorvatsko , střela , 20.století , jugoslávie , balkán

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
  • 13
  • 17.05.2020 23:14
Západ podporuje rozbroje mezi slovany už stovky let, protože věděj, že bychom ty chcípáčky sežrali, kdybychom se nemrdali mezi sebou kvůli úplnejm píčovinám. Takhle pro ně budeme vždycky stejný vopice jako indové nebo číňani a nezmění to ani dvacet Teslů nebo Rachmaninovů.
Hele, ale teď beze srandy. Ono je na tom něco pravdy. Věděl jsi, že např. Lenina zpátky do Ruska vlastně dovezli Němci, aby je rozesrali zevnitř a Rusko přestalo dělat problémy v 1. světový válce?
Chorvati nejsou potomci Slovanu ale Ilyru prevazne, to ze mluvi slovanskym jazykem, neznamena ze jsou to nasi pribuzni. Je to uplne jine etnikum, ktere je od Slovanu koreny dal nez Germani. Mimochodem generickymi rozvory bylo zjisteno, ze cesi jsou Slovani jen ze 34 % , zbytek je germansky a keltsky puvod, naseho genomu 😉

Zobrazit celou diskuzi