Skinheads v České Republice v 90. letech

04. ledna

Krátký dokumentární snímek režiséra Roberta Sedláčka z roku 1998, který mapuje první výskyty pravicových extrémistů v Česku. Svou roli si tu zahrála i dnes už zaniklá kapela Orlík v čele s Danielem Landou a Davidem Matáskem. Film není až tak o skutečném hnutí skinheads, ale spíše o chlapcích, kteří propagují rasovou nesnášenlivost, xenofobii a neonacismus.

 

V Čechách a na Moravě se objevilo skinheadské hnutí v polovině osmdesátých let 20. století ve velmi zmatené podobě, která spojovala anarchistické i fašistické symboly s odporem vůči komunismu i státu. To bylo způsobeno železnou oponou, přes kterou procházely informace ve velmi filtrované podobě. Po roce 1989 se skinheadské hnutí vyprofilovalo nejprve rasisticky a velmi brzy přešlo do neonacistické pozice.

V průběhu devadesátých let vznikly i první zárodky SHARP a apolitických skinheads. V důsledku spojení části neonacistických skinheads s politickou scénou koncem 20. století došlo k výraznému poklesu počtů neonacistů používajících vysloveně skinheadskou image.

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 25 837x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 93 Kategorie: video

Značky: dokument , historie , česká republika , rasismus , film , 90.léta , krátkometrážní , skinhead , neonacista , daniel landa

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Něco málo o tom vím. Tenkrát jsem se nechal kamarádem ukecat a šel s jednou takovou partou na diskotéku (bylo mi zhruba 15). Ti kreténi byli schopný se poprat i ve frontě na pivo! Během 1 večera 3 rvačky. Jeden vždycky provokoval a ostatní čekali opodál. Po tom večeru už jsem s nima nikdy nikam nešel a doufal, že mě s nima nikdo známej neviděl 😄 Na druhou stranu, Landa byl tenkrát spíš takovej velkej idealista... zbrojil proti komunistům, fašistům, Němcům atd.
a jo... byl i rasista, to je naprostá pravda. Na druhou stranu, nějaký hříchy mládí má asi každej a budiž mu ke cti, že se vymezoval i proti násilí a to proti všem. Rasismus Orlíku spočíval v tom, že nabádali k tomu, že černý maj žít v Africe a bílý v Evropě. S fašismem nebo nějakým nabádáním k násilí to může spojovat jen někdo, kdo o tom absolutně nic neví!
Nenabádal k násili? A co píseň kde zpívá. Zařvi si oj oj držku mu rozbij! 😄 a netrénoval Landa thajský box? Já bych řekl že byl hodně pro násilí...
1) To, že někdo dělá bojový sporty nutně neznamená, že agresivní pako. 2) Jo, vybral jsi možná jedinou písničku, kde něco podobnýho zaznívá a navíc jsi to vytrhl z kontextu (je to spíš o sebeobraně nebo o tom, že někdy lepší se poprat, než si nechat kálet na hlavu - každý si text může dohledat). 3) Proti násilí typu válek atd. se jasně vymezovali. Na tom trvám.
To,ze nekdo dela bojovy sporty svedci,ze to agresivni jedinec je.Pac by jinak trenoval sachy jako ja 😊
Podle tvojí logiky tě hra na bitvu 16 vs. 16 a navíc bílí proti černejm do moc lepšího světla teda nestaví 😄
Do figurek nestoucham,ale s uctou je vezmu a postavim vedle sachovnice,i kdyz hraju proti cernym 😊

Zobrazit celou diskuzi