Skinheads v České Republice v 90. letech

04. ledna

Krátký dokumentární snímek režiséra Roberta Sedláčka z roku 1998, který mapuje první výskyty pravicových extrémistů v Česku. Svou roli si tu zahrála i dnes už zaniklá kapela Orlík v čele s Danielem Landou a Davidem Matáskem. Film není až tak o skutečném hnutí skinheads, ale spíše o chlapcích, kteří propagují rasovou nesnášenlivost, xenofobii a neonacismus.

 

V Čechách a na Moravě se objevilo skinheadské hnutí v polovině osmdesátých let 20. století ve velmi zmatené podobě, která spojovala anarchistické i fašistické symboly s odporem vůči komunismu i státu. To bylo způsobeno železnou oponou, přes kterou procházely informace ve velmi filtrované podobě. Po roce 1989 se skinheadské hnutí vyprofilovalo nejprve rasisticky a velmi brzy přešlo do neonacistické pozice.

V průběhu devadesátých let vznikly i první zárodky SHARP a apolitických skinheads. V důsledku spojení části neonacistických skinheads s politickou scénou koncem 20. století došlo k výraznému poklesu počtů neonacistů používajících vysloveně skinheadskou image.

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 25 818x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 93 Kategorie: video

Značky: dokument , historie , česká republika , rasismus , film , 90.léta , krátkometrážní , skinhead , neonacista , daniel landa

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Negr ať je negrem. Momentálně mě nejvíc serou UKčka a rusáci. Všude slyším zasranou ruštinu, v práci se nemůžu ani v klidu převlíknout, po šichtě smrdí jako prasata, když jm řeknu at mi nešahaj na můj vercajk co mám z domova a né z fabriky tak mi nerozumí a stejně mi ho berou, do píči! Už se těším zase na pondělí kurva. Svině ukrajinský táhněte odkud ste přišli!!!!
Měl jsi ve škole dávat pozor. Pak bys nemusel hákovat na směně s ukrajincema a přetahovat se s něma ve sprchách o svůj vercajk, co máš z domova 😀
Blázne, třeba je vedoucí směny
Já jsem rád že jsou tady lepší než muslim myslim 👽
Mozna tak vedoucí sprchy 😉
To by se naučil jejich jazyk
A to není žádná věda
Kde to děláš, že si v šatně vzájemně šaháte na vercajk ??
  • Joan
  • 05.01.2019 03:37
na profilovce jsi ověšenej zlatem,píšeš že bydlíš v Anglii, a pak z tebe vypadne, že hákuješ jak kokot s Ukrajincema !?:-)
by mě taky sralo kdyby mě ukrajinci v šatně tahali za vercajk 😄 sig!! 😄
Potom co sem se přestěhoval v Praze do centra tak celkem chápu. V baráku slyšíš častejš ruštinu než češtinu, lidi se nezdravěj, rusáci se tu navíc akorát vylejvaj, na bytech je jich buhví kdo, akorát na každýho čuměj, dělaj pak problémy. už je jich tu fakt "mnogo"...

Zobrazit celou diskuzi